Розмінування України: скільки вибухонебезпечних предметів знищується щомісяця

Читать на русском

Після повномасштабного російського вторгнення Україна стала одним із найбільших мінних полів у світі: вибухонебезпечними предметами забруднено майже 180 тисяч квадратних кілометрів – близько третини території. Найбільш замінованими, за даними ДСНС, є Київська, Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Херсонська області та Донбас. Щоб очистити ці території, потрібно мінімум 10 років. Статистика розмінування з початку великої війни – на інфографіці «Слово і діло».

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, з лютого минулого року сапери очистили від вибухонебезпечних предметів 875,4 квадратних кілометри. Було знешкоджено 394 тисячі 387 предметів, у тому числі майже 3 тисячі авіаційних бомб (інфографіка в кінці публікації).

Україна – найбільш замінована країна світу: скільки української території забруднено мінамиНавіть якщо війна закінчиться завтра, долати її наслідки доведеться ще дуже довго. Про те, яка частина території України забруднена мінами та наслідки цього – в інфографіці Слово і діло

Найактивніше розмінування території відбувалося у квітні-червні минулого року – після відходу російських військ з півночі країни. Так, у квітні розмінували 106,2 км², знешкодивши майже 66,5 тисяч небезпечних предметів. У травні очистили 108,4 км², знищили 36,7 тисяч вибухонебезпечних предметів.

У червні сапери очистили 363,9 км² території та знешкодили 25,4 тисяч небезпечних предметів.

Найбільше авіаційних бомб було знешкоджено на початку повномасштабної війни: 1 тисяча 364 – наприкінці лютого та на початку березня, 597 – у квітні.

У липні сапери очистили 42 км² території та знешкодили трохи більше 21 тисячі предметів. Далі до кінця року вдавалося очистити близько 20 км² щомісяця, але там знешкоджували 20-40 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Найменшу площу розмінування було зафіксовано у цьому лютому – 9 км², на яких знайшли та знешкодили трохи більше 7 тисяч небезпечних предметів.

Протягом травня сапери очистили 37,9 км² території: було знищено 41,6 тисяча вибухонебезпечних предметів, у тому числі 732 авіабомби.

Нагадаємо, за оцінкою Світового банку, розмінування України коштуватиме 37,4 млрд доларів. Потреби лише на поточний рік сягають понад 397 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: