Розмінування України потребує міжнародної підтримки – Верещук

Читать на русском
В Україні заміновано 174 тисячі квадратних кілометрів територій, це найбільший показник у світі. Для вирішення цієї проблеми необхідно залучати міжнародну підтримку.
Sergey Bobok/ AFP

Україна потребує потужної міжнародної підтримки у питаннях розмінування всіх територій.

Про це віцепрем’єрка України Ірина Верещук розповіла в інтерв’ю Голос Америки.

Україна – найбільш замінована країна світу: скільки української території забруднено мінамиНавіть якщо війна закінчиться завтра, долати її наслідки доведеться ще дуже довго. Про те, яка частина території України забруднена мінами та наслідки цього – в інфографіці Слово і діло

За підрахунками Кабміну, в Україні заміновано 174 тисяч квадратних кілометрів територій. Це найбільший показник у світі.

Щоб вирішити цю проблему, потрібно залучати міжнародну підтримку, тому уряд формує коаліцію. Її мета – допомога Україні в розмінуванні територій.

«У нас вже є розуміння, що без міжнародної підтримки ми не упораємося. Нам потрібно 40 млрд доларів (розрахунки на сьогодні), щоб провести розмінування. Якщо ми будемо рухатися такими темпами, які маємо зараз, то нам потрібно 70 років», – зазначила Верещук.

Віцепрем'єрка наголошує, що наразі вдалося розчистити лише 3% території з загальної кількості, яка на сьогодні потребує такого очищення. У кожній обласній військовій адміністрації створені відповідні штаби щодо розмінування, де координується міжвідомча робота з цього питання.

Пріорітетним напрямком розмінування є об'єкти критичної інфраструктури та гуманітарне очищення доріг та узбіч, щоб якомога менше людей травмувалось.

Нагадаємо, Австрія приєднається до розмінування звільнених територій України.

Також повідомлялося, що у британській розвідці оцінили, скільки років може піти на розмінування України.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, яку суму коштуватиме розмінування України.

Також відомо, що в Україні необхідно розмінувати понад 400 тисяч гектарів сільгоспугідь.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: