Ердоган порадив Швеції «не докладати порожніх зусиль» на шляху до НАТО

Читать на русском
Президент Туреччини розповів про своє ставлення до заявок Швеції і Фінляндії на вступ до НАТО. За його словами, Анкара може дати діаметрально протилежні відповіді двом країнами.
фото: REUTERS

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висунув ультиматум Швеції з приводу можливого членства країни в НАТО.

Під час виступу на засіданні Партії справедливості і розвитку, яка є правлячою в Туреччині, Ердоган заявив, що не підтримає заявку Швеції доти, доки в скандинавській країні «не припиняться акції, подібні актам спалення Корану».

«Допоки у Швеції санкціонуватимуть подібні акції, ми не скажемо «так» заявці Стокгольма на вступ до Альянсу», – цитує Ердогана турецьке агентство Anadolu.

Мова йде про нещодавні протести у столиці Швеції, під час яких активісти спалили Коран – священну для мусульман книгу. Крім того, на початку січня в Стокгольмі відбулася демонстрація, на якій опудало, що символізувало турецького лідера, підвісили вниз головою.

Туреччина скасувала візит шведського міністра до Анкари: що відомоЗгідно з його словами, Туреччина вважає неприпустимою позицію влади Швеції, яка ігнорує так звані злочинні дії протестуючих у Стокгольмі.

Водночас Ердоган наголосив, що ставлення до Фінляндії, яка подала заявку разом зі Швецією, є позитивним.

«Це правда: наше ставлення до планів Гельсінкі позитивне, а до планів Швеції – негативне. Тому у Стокгольмі не повинні докладати порожніх зусиль на шляху до НАТО», – заявив Ердоган.

Нагадаємо, Швеція та Фінляндія оголосили про плани щодо вступу в НАТО у травні 2022 року. Для прийняття нових країн всі члени організації повинні дати свою згоду, тому без підтримки Туреччини питання про вступ Швеції фактично «зависло в повітрі».

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати наполягають на готовності скандинавських країн приєднатися до Північноатлантичного альянсу, попри заяви турецького лідера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: