Україна успішно виконала три ключові умови для вступу до НАТО – Резніков

Читать на русском
Міністр оборони України поділився своїми очікуваннями від липневого саміту НАТО та оцінив перспективи вступу нашої країни до Альянсу.
Фото: atlanticcouncil.org

Міністр оборони Олексій Резніков поділився своїми очікуваннями від липневого саміту НАТО та оцінив перспективи вступу України до Альянсу.

Низка заяв, присвячених цій темі, глава оборонного відомства зробив в інтерв'ю The Guardian.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

За його словами, Україна «не має наміру вимагати на саміті у Вільнюсі чогось неможливого».

«Наші очікування від саміту дуже реалістичні: отримати гарантію запрошення до НАТО після перемоги України у війні. Ми готові негайно підписати протокол про приєднання, щоб розпочати процедуру ратифікації та остаточного приєднання», – заявив Резніков.

Він зазначив, що Україна вже виконала три ключові умови для вступу до НАТО.

«Три ключові умови для членства – це оперативна сумісність із силами НАТО, прозора система закупівель та цивільний контроль над збройними силами. Наразі Україна успішно реалізувала всі ці пункти», – сказав міністр.

Резніков також нагадав, що Україна фактично забезпечує безпеку східноєвропейських членів НАТО.

«Якщо цей щит трісне, наступними жертвами російської агресії можуть стати країни Балтії, Польща, Угорщина чи Словаччина. Тому я не сумніваюся, що на користь НАТО, щоб бойовий досвід України був повністю доступний країнам НАТО. Для цього Україна має стати повноправним членом Альянсу», – підсумував Резніков.

Нагадаємо, нещодавно генсек організації Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не запрошуватиме Україну до Альянсу у Вільнюсі, але ухвалить низку важливих рішень щодо зближення.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що не бачить сенсу у можливій поїздці до Вільнюса, якщо союзники України не будуть готові прийняти конкретний документ щодо перспектив членства та гарантій безпеки.

Крім того, глава держави заявив про наявність усіх підстав для ухвалення рішення про запрошення України до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: