У Румунії збудують центр з підготовки пілотів на винищувачах F-16

Читать на русском
Центром підготовки пілотів F-16 у Румунії зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзники. Це стосується й українців.
Винищувач F-16Фото: Staff Sgt. Cherie A. Thurlby

Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) в четвер, 6 липня, обговорила проєкт створення в країні центру підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16.

Про це повідомила Вища рада національної оборони Румунії.

«Разом з іншими союзниками та компанією, яка розробляє винищувач F-16, у Румунії буде створено регіональний центр для підготовки пілотів, які керуватимуть цими літаками», – йдеться в пресрелізі.

Хто із союзників України вже приєднався до коаліції винищувачівЄвропа формує коаліцію винищувачів для України. Які країни приєдналися та чим готові допомогти – на інфографіці.

Зазначається, що спочатку підготовку у центрі проходитимуть румунські пілоти на літаках F-16. Згодом навчальний заклад «буде відкритий для льотчиків із країн-союзників і партнерів по НАТО, включно з Україною».

У раді підкреслили, що навчальний центр відповідатиме вимогам підготовки членів НАТО і регіональних партнерів, «позиціонуючи Румунію як регіонального лідера з підготовки пілотів F-16».

Військово-повітряні сили Румунії мають парк із 17 вживаних літаків F-16, придбаних у Португалії, і купують ще 32 літаки у Норвегії.

Нещодавно Бухарест схвалив план закупівлі більш досконалих літаків F-35.

Румунія відіграє ключову роль у місії НАТО з контролю за повітрям – міжнародній оперативній групі, яка займається постійним патрулюванням європейського неба для швидкого реагування на порушення повітряного простору.

Нагадаємо, адмірал НАТО заявив, що Україна не отримає винищувачі F-16 до завершення контрнаступу.

Крім того стало відомо, що графік навчання українських пілотів на F-16 починає зрушуватися.

Також речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна планує посилити авіацію ще одним типом літаків, окрім F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: