Вступ до НАТО: з якими країнами Україна підписала декларації щодо підтримки руху до Альянсу

Читать на русском

Україна на липневому саміті НАТО у Вільнюсі розраховує отримати позитивне політичне рішення щодо свого членства та чіткий графік вступу до організації. З осені Україна проводить роботу щодо підписання декларацій з усіма членами Альянсу щодо своєї євроатлантичної інтеграції.

На даний момент такий документ був підписаний з 18 членами НАТО з 31 (щоб переглянути інфографіку «Слово і діло», догортайте до кінця публікації).

Як змінювалося ставлення українців до членства в НАТОЯк за роки незалежності змінювалося ставлення українців до членства країни в НАТО – на інфографіці. Станом на жовтень підтримка вступу до Альянсу є рекордною.

Першу двосторонню декларацію про підтримку руху України до НАТО було підписано з Чехією під час візиту прем'єр-міністра Петра Фіали. «З підписанням документа на рівні президента України та прем'єр-міністра Чехії зафіксовано підтримку чеською стороною перспективи набуття Українською державою членства в НАТО, як тільки дозволять умови», – заявили в ОПУ.

26 листопада такий документ було підписано з Бельгією на зустрічі Володимира Зеленського та прем'єра Олександра де Кроо. Цікаво, що у травні декларацію було підписано заново. «У новому документі ми суттєво конкретизували питання євроатлантичної інтеграції України, а також спромоглися зафіксувати необхідність розгляду питання гарантій безпеки під час Вільнюського саміту НАТО. Важливим елементом декларації є визнання того, що безпека України має велике значення для Альянсу», – пояснив Ігор Жовква.

Двосторонні декларації було підписано з країнами Балтії – Литвою, Естонією та Латвією. Також курс України до НАТО підтримали Словаччина, Польща, Словенія, Чорногорія, Данія, Ісландія, Швеція, Норвегія.

Під час недавнього туру Європою Зеленський підписав такі декларації з Італією, Францією, Німеччиною, Фінляндією, Нідерландами.

Україна вже з 18 країнами підписала декларації щодо підтримки своєї євроатлантичної інтеграції. Список – на інфографіці.
Підтримка членства України в НАТОСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Раніше «Слово і діло» вивчило настрої союзників щодо членства України.

З інфографіки можна дізнатися, як змінювалося ставлення самих українців до вступу до організації.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг розповів, які рішення щодо України планується ухвалити на липневому саміті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: