В Енергоатомі оцінили можливі наслідки підриву росіянами охолоджувача ЗАЕС

Читать на русском
Російські окупанти замінували Запорізьку АЕС по всьому периметру ставка-охолоджувача Запорізької АЕС, проте прямої загрози станції через такі дії росіян в Енергоатомі не бачать.
Фото: Getty Images

Російські окупанти замінували Запорізьку АЕС по всьому периметру ставка-охолоджувача Запорізької АЕС, проте прямої загрози станції через такі дії росіян поки що немає.

Про це повідомив голова Енергоатому Петро Котін в інтерв'ю РБК-Україна.

Каховська ГЕС та Запорізька АЕС: небезпечні ознаки підготовки росії до терактуЯкими були ознаки підготовки теракту на Каховській гідроелектростанції і чи є аналогічна загроза Запорізькій АЕС.

За його словами, інформація про мінування охолоджувача ЗАЕС з'явилася досить давно.

«Ми знаємо, що вони від початку почали мінування периметра станції та берегової частини, де вона приєднується до Каховського водосховища. І саме там розташована лінія басейну – вона повністю приєднується до водосховища», – заявив Котін.

Він уточнив, що поки що неясно, в яких саме місцях розташовані міни. Однак, де б не знаходилася вибухівка, здійснити підрив так, щоб з басейну почала виходити вода, майже неможливо.

«Там є запірна шандора – це такі вертикальні ворота, вони перекривають потік води з басейну у водосховище. Їх можна або відкрити, або підірвати. Якщо навіть висадити в повітря, то в ставку залишиться «мертвий» рівень води 12,8 метрів. Уся вода звідти не вийде. Вона потім може сама дренувати через землю. Але вона йтиме по одному сантиметру на тиждень. Для спустошення охолоджувача теоретично знадобляться роки», – зазначив голова Енергоатому.

При цьому він додав, що виключати ризик серйозних руйнувань на ЗАЕС не можна.

«Все залежить від того, які будуть руйнації. Є багато способів зашкодити станції. І підрив басейну – це далеко не те, що може завдати їй шкоди. Можна, звичайно, вибудувати ланцюжок дій, але він буде довгим і ненадійним. Є набагато простіші способи, як заподіяти шкоду і створити високий рівень небезпеки», – сказав Котін.

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що російська окупаційна армія хоче підірвати Запорізьку атомну електростанцію, а керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов повідомив, що російські окупанти додатково замінували АЕС, зокрема ставок-охолоджувач.

Раніше повідомлялося, що після підриву греблі Каховської гідроелектростанції МАГАТЕ вирішило посилити свою присутність на Запорізькій АЕС через можливі небезпечні наслідки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: