На дахах кількох реакторів ЗАЕС росіяни облаштували оборонні позиції – розвідка Британії

Читать на русском
Росія, ймовірно, побудувала ці позиції, оскільки її дедалі більше турбують перспективи великого наступу України.
AP/dpa/picture alliance

Російські війська облаштували бойові позиції на дахах кількох із шести корпусів реакторів Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомляє Міністерство оборони Британії.

«Зображення показують, що до березня 2023 року російські війська встановили бойові позиції з мішками з піском на дахах кількох із шести корпусів реакторів ЗАЕС», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що росія контролює ЗАЕС з березня 2022 року, однак це перша ознака того, що корпуси реакторів інтегровані в планування тактичної оборони.

«Росія, ймовірно, побудувала ці позиції, оскільки її дедалі більше турбують перспективи великого наступу України», - наголошують у розвідці.

Там додають, що такі дії збільшують ймовірність пошкодження систем безпеки ЗАЕС, якщо навколо станції відбуватимуться бойові дії.

«Однак пряме катастрофічне пошкодження реакторів є малоймовірним за найімовірнішими сценаріями із застосуванням піхотної зброї, оскільки конструкції дуже сильно укріплені», - підсумували в оборонному відомстві Британії.

Раніше повідолялося, що російські окупанти, побоюючись українського контрнаступу, готуються заблокувати персонал Запорізької АЕС на станції.

Крім того, була інформація, що російська міна здетонувала біля 4-го енергоблоку Запорізької АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: