Росія перетворила територію трьох енергоблоків ЗАЕС на військову базу – розвідка

Читать на русском
Співробітники станції не мають доступу до енергоблоків, а тих, хто намагався провести контрольні обходи, окупанти піддавали тортурам. Декілька працівників перебувають у шпиталі у тяжкому стані.
Фото: Imago Images

Окупанти продовжують використовувати територію ЗАЕС у військових цілях, незважаючи на численні заклики з боку МАГАТЕ та світових лідерів зменшити присутність військ рф на станції.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Окупанти заборонили працівникам ЗАЕС спілкуватись між собою – ЕнергоатомРосіяни вводять подібні заборони, аби замаскувати власні вогневі позиції та велику кількість військової техніки на території станції.

За даними розвідки, на даний момент територія енергоблоків №1, 2 та 4 фактично використовується окупантами як логістична та військова база.

«На цих майданчиках постійно знаходиться особовий склад рашистів, бронетехніка та вантажівки. Біля кожного енергоблока протягом одного дня може перебувати від 5 до 20 одиниць техніки, всі вантажівки щільно затентовані. Є інформація, що в них можуть бути боєприпаси та вибухівка», – йдеться у повідомленні прес-служби ГУР.

Зазначається, що співробітники станції не мають доступу до енергоблоків через дії росіян, хоча огляд стану території має проводитись щонайменше 1-2 рази на тиждень.

«Тих, хто намагався провести контрольні обходи, піддавали побиттям та катуванням. Декілька з них перебувають в госпіталі у важкому стані», – повідомили у ГУР.

У розвідці також додали, що дії окупантів уже призвели до низки аварійних ситуацій.

Нагадаємо, у ніч проти 22 травня росіяни обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В результаті вранці відключилася остання високовольтна лінія передач, яка живила станцію. Але за кілька годин ЗАЕС вдалося повернути живлення від української енергосистеми.

Раніше в Енергоатомі назвали кількість російських військових, які перебувають на території ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: