Російська еліта розчарована шансами путіна на перемогу у війні – Bloomberg

Читать на русском
Представники російської політичної та ділової еліти втомилися від війни і не вірять у перемогу росії або в те, що путін зупинить бойові дії. Заморожений конфлікт, на їхню думку, найкращий вихід.
Getty Images

Російську еліту «охопило зневіра» щодо перспектив перемоги володимира путіна у війні проти України. Навіть найзатятіші оптимісти бачать у замороженому конфлікті найкращий доступний варіант для Кремля.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За словами кількох співрозмовників, багато представників політичної та ділової еліти «втомилися від війни і хочуть, щоб вона припинилася», хоч і сумніваються, що путін зупинить бойові дії.

Як невдачі у війнах сприяли зміні влади в росіїЯкі події сприяли зміні влади у росії у різні періоди історії – на інфографіці від Слово і діло.

Найсприятливішою перспективою, кажуть два джерела, були б переговори наприкінці року, які б перетворили війну на заморожений конфлікт і дозволили б путіну оголосити «перемогу», зберігши частину захопленої української території.

«Еліта перебуває в безвиході: вони бояться стати цапами-відбувайлами за безглузду війну. Справді дивно, наскільки стало поширеним серед російської еліти уявлення про шанс, що путін не виграє цю війну», – сказав колишній радник російського уряду Кирило Рогов, який залишив країну після початку вторгнення.

Розчарування, ймовірно, посилить пошуки винних у провальному вторгненні в Україну, яке вже викликало запеклі розбіжності між прихильниками жорсткої лінії та російським міністерством оборони. Ситуація для росії ускладнюється майбутнім українським контрнаступом, а також катастрофою з Каховською ГЕС.

Крім того, тепер імідж путіна як гаранта безпеки росії підірвано атаками безпілотників на Москву та бойовими діями у Бєлгородській області.

Агентство пише, що навіть ті, хто підтримує вторгнення в Україну, розчарувалися у перспективах росії у війні. «Було дуже багато великих помилок. Давним-давно були очікування, що росія візьме під свій контроль більшу частину України, але ці очікування не виправдалися», – зазначив політичний консультант, який має тісні зв'язки у Кремлі, Сергій Марков.

Більшість представників еліти при цьому, кажуть джерела, «продовжують роботу, переконані, що вони не можуть вплинути на події». А путін, своєю чергою, не виявляє жодних ознак бажання покласти край війні.

Нагадаємо, раніше ЗМІ вже писали про побоювання російської еліти через те, що війною путін прирік свою країну на тривале і безглузде розтрачування життів та ресурсів. У росії при цьому готуються, що війна триватиме ще довго, а путін залишиться президентом і після 2024 року.

Американський політолог Деніел Трейсман вважає, що всеосяжний крах режиму путіна є більш правдоподібним сценарієм, ніж збройне повстання незадоволених російських генералів або заколот кремлівських еліт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: