В ООН прийняли перший в історії договір про захист відкритого моря

Читать на русском
Договір створить новий орган для збереження морського життя та встановлення морських охоронюваних територій у відкритому морі.
Фото: Pexels

19 червня члени Організації Об’єднаних Націй ухвалили перший в історії договір про захист Світового океану. Глава організації Антоніу Гутерріш заявив, що його ухвалення відбувається в критичний час, коли океани знаходяться під загрозою.

Про це повідомляє AP.

Договір про захист біорізноманіття у водах за межами національних кордонів, відомих як відкрите море, що охоплює майже половину земної поверхні, обговорювався більш як 20 років – спроби досягти угоди неодноразово зупинялися. Але в березні делегати міжурядової конференції, що була заснована Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2017 року, погодили договір.

Позика у планети: що таке День екологічного боргу і коли він настанеДень екологічного боргу в 2023 році настане 2 серпня. Що це означає для світу – на інфографіці.

Новий договір укладено в межах Конвенції ООН з морського права, яка набула чинності в 1994 році, до того, як морське біорізноманіття стало загальноприйнятою концепцією. Він буде відкритий для підписання 20 вересня, під час щорічної зустрічі світових лідерів на Генеральній Асамблеї, і набуде чинності після того, як його ратифікують 60 країн.

Повідомляється, що договір передбачає створення нового органу для збереження морського життя та встановлення морських охоронюваних територій у відкритому морі. Також він встановлює основні правила проведення оцінки впливу на довкілля комерційної діяльності в океанах.

Генсекретар ООН Антоніу Гутерріш підкреслив, що зміна клімату порушує океанські течії, підвищує температуру моря, «і змінює морські екосистеми та види, що там живуть». Крім того, на морське біорізноманіття «впливає надмірний вилов риби, надмірна експлуатація та підкислення океану».

«Більше третини рибних запасів виловлюється, а наші прибережні води забруднюються пластиком, хімікатами і людськими відходами», – зазначив Гутерріш.

Генсекретар ООН також зауважив, що країни мають докласти зусиль, щоб забезпечити підписання та ратифікацію договору якнайшвидше, оскільки він має життєво важливе значення для боротьби з цими загрозами.

Передбачається, що до 2030 року близько 30% океанських вод стануть акваторією, що охороняється. Нині ж під охороною перебуває лише 1,2% океану.

Нагадаємо, у зв`язку з підривом греблі Каховської ГЕС Грета Тунберг виступила на підтримку України під будівлею ООН у Німеччині.

Також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обіцяв «дотиснути» ООН та Червоний Хрест, щоб вони допомогли Україні після руйнування ГЕС.

Раніше стало відомо, у яку суму оцінюють збитки екології України від вторгнення росіян.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: