Війна в Україні може мати серйозні наслідки для клімату – ООН

Читать на русском
Країни почали шукати альтернативи російським постачанням нафти та газу. Це може вплинути на досягнення мети, поставленої на кліматичному саміті.

Війна Росії з Україною не лише ризикує обрушити глобальні продовольчі та енергетичні ринки, а й може мати серйозні наслідки у сфері клімату.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Кліматичний саміт у Глазго: які цілі поставили країни-учасниціКліматичний саміт завершився у Глазго. Які цілі поставили учасники та які зобов'язання взяли на себе – на інфографіці.

Він нагадав, що на кліматичному саміті ООН було поставлено мету стримувати глобальне потепління в межах 1,5 градусів. Але тепер ця мета під загрозою, оскільки країни шукають альтернативи російським постачанням нафти та газу.

«Наслідки війни Росії в Україні ризикують перевернути глобальні продовольчі та енергетичні ринки із серйозними наслідками для глобального порядку денного в галузі клімату. У міру того, як великі економіки реалізують стратегію «все перераховане вище» для заміни російських викопних видів палива, короткострокові заходи можуть створити довгострокову залежність від викопних видів палива і закрити вікно до 1,5 °C», – заявив Гутерріш на конференції зі сталого розвитку.

«Країни можуть бути настільки поглинені негайним дефіцитом пропозиції викопного палива, що нехтують політикою скорочення його використання», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше в ООН попередили, що війна в Україні порушує ланцюги поставок і спричиняє різке зростання цін на паливо, харчі та транспорт.

Організація Human Rights Watch, у свою чергу, заявила, що вторгнення Росії в Україну може посилити продовольчу кризу на Близькому Сході та Північній Африці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: