Зміни клімату: як глобальне потепління вплине на Землю

Читать на русском
Як кліматичні зміни і глобальне потепління вплинуть на Землю і людство – на відео Слово і діло.
Слово і діло

Провідні вчені світу в 2021 році випустили масштабний звіт ООН, в якому проаналізували тисячі досліджень з питань клімату за останні роки і спрогнозували ймовірні наслідки кліматичних змін. Як глобальне потепління вплине на Землю і життя людей – на відео «Слово і діло».

Червоний код для людства: як глобальне потепління вплине на планету та наше життяСлово і діло

У звіті йдеться, що температура на Землі стала максимальною за 120 тисяч років, і винні в цьому, передусім люди.

Вчені вважають, що глобальне потепління викликало збільшення обсягів парникових газів. Обсяги вуглекислого газу в повітрі стали рекордними за останні 14 мільйонів років, обсяги метану – рекордними за 800 тисячоліть. Атмосфера Землі пропускає сонячну енергію з космосу, але вуглекислий газ і метан не дають теплу повернутися назад. Як результат – Земля нагрівається як в парнику.

Дослідники ще з 80-х років кажуть про загрозу кліматичної катастрофи, і відтоді найгірші побоювання справдилися. Протягом останніх 70 років був порушений баланс, який зберігався протягом тисяч років. Середня температура Землі тільки за кілька десятиліть виросла більш ніж на градус і продовжує зростати прискореними темпами.

Природа перебуває в постійному русі, тому температура змінюється нерівномірно. Із звіту ООН випливає, що «хвилі спеки» – аномально висока температура, яка тримається протягом декількох років – раніше траплялися раз на 50 років, тепер – раз на 10 років.

Звіт ООН: як може змінитися кліматична ситуація на ЗемліВ ООН попереджають про стрімкі зміни кліматичних умов, які становлять серйозні загрози людству.

Нове дослідження показало – щорічно близько 5 млн людей у світі помирають через екстремально високу температуру, викликану глобальним потеплінням.

Якщо при збільшенні середньої температури на Землі на один градус «хвилі спеки» почастішали в п'ять разів, то при зростанні температури на чотири градуси вони будуть відбуватися щорічно – тобто в 40 разів частіше. За невтішними прогнозами вчених, «хвилі спеки» і зміна течії в короткостроковій перспективі висушать Європу.

Ще один критичний наслідок глобального потепління – танення льодовиків. Протягом останніх десятиліть втрати льодовиків збільшилися в п'ять разів.

Танення арктичного льоду безпосередньо впливає на рівень світового океану. Швидкість, з якою вода піднімається сьогодні, в 2,5 рази вище, ніж була всього лише 10 років тому. До 2050 року в світі може з'явитися до 150 млн кліматичних біженців – до цього часу багато населених пунктів будуть змиті водою. Перші відгомони майбутньої катастрофи – масштабні повені в європейських країнах, які відбулися цього літа.

Неочевидним наслідком змін клімату стануть нові епідемії. На думку вченого Раї Квон Чунга, глобальне потепління може «розбудити» доісторичні віруси, які є в льодовиках.

Наслідки глобального потепління – посуха, повені, засолення ґрунтів – вдарять по сільському господарству, а це викличе продуктову кризу та зникнення деяких продуктів. Наприклад, до 2080 року може повністю зникнуть кавове дерево.

Але в доповіді ООН є й оптимістичний сценарій: температура Землі підніметься на критичні 1,5 градуса, після чого планета почне охолоджуватися. Але для реалізації такого сценарію люди повинні до 2030 року відмовитися від спалювання викопних енергоносіїв і припинити вирубувати ліси. Як ми розуміємо, цей сценарій малоймовірний.

Нагадаємо, головні дані зі звіту ООН можна подивитися на нашій інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: