Позика у планети: що таке День екологічного боргу і коли він настане

Читать на русском

Повномасштабне російське вторгнення, окрім інших руйнувань і втрат, завдає величезної шкоди довкіллю та клімату не лише України, а й усього світу. Особливо актуальною темою екоциду стала після катастрофи на Каховській ГЕС, яку влаштували окупанти. Прорив дамби та подальше затоплення як мінімум призведуть до забруднення водойм, масової загибелі водної та наземної фауни та знищення біорізноманіття на постраждалих територіях. За злою іронією напередодні теракту відзначався Всесвітній день охорони довкілля. Тоді ж, 5 червня, організація Global Footprint Network оголосила дату Дня екологічного боргу-2023 – символічного попередження людству про те, що ресурси Землі є вичерпними. Докладніше – на інфографіках «Слово і діло».

Всесвітній день екологічного боргу настає у момент, коли населення Землі витрачає весь обсяг відновлюваних ресурсів, які планета може відтворити протягом року. Тобто вирубує більше лісів, ніж може зрости протягом року, або виловлює більше риби, ніж може з'явитися. Таким чином, людство починає «жити в борг» у планети та брати ресурси у майбутніх поколінь.

Поняття екологічного боргу виникло у 70-х роках минулого року. Розраховує день Х міжнародна організація Global Footprint Network за такою формулою: кількість ресурсів, які Земля може продукувати/світовий економічний слід (швидкість споживання ресурсів) х на кількість днів на рік.

Чим раніше настає День екологічного боргу, тим гірше для планети, і тим більше люди беруть зайвого.

Наприклад, у 1971 та 1972 роках людство використало відновлювані за рік ресурси Землі всього за кілька днів до нового року. Проте з роками дата дедалі більше наближається до початку року.

На початку 2000-х День екологічного боргу вже зрушив на серпневі дні. Поки найгірші показники були у 2018 та 2022 роках – населення вже до 1 серпня використало річний запас відновлюваних ресурсів.

День екологічного боргу в 2023 році настане 2 серпня. Що це означає для світу – на інфографіці.
День екологічного боргу у світіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Цього року Всесвітній день екологічного боргу настане 2 серпня.

День екологічного боргу можна розрахувати для кожної країни окремо. Наприклад, для України цього року він настане 27 серпня. Антирекорди належать Катару та Люксембургу, для них цей день уже настав у лютому.

Найекономнішими у плані споживання екологічних ресурсів є Папуа-Нова Гвінея, Індонезія, Еквадор, М'янма, Чад, Ямайка, Малі, Південний Судан та Бенін – у них День екологічного боргу буде у грудні.

День екологічного боргу в 2023 році настане 2 серпня. Що це означає для світу – на інфографіці.
День екологічного боргу у 2023 роціСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Є також країни, які за підрахунками Global Footprint Network не мають екологічного боргу. Іншими словами, якби все населення планети жило б так, як населення цих країн, то річних відновлюваних природних ресурсів Землі було б достатньо для задоволення потреб людства. Однак у списку або маленькі, або бідні держави.

День екологічного боргу в 2023 році настане 2 серпня. Що це означає для світу – на інфографіці.
Які країни не мають екологічного боргуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як повномасштабна російська агресія вплинула на довкілля України.

Станом на березень через повномасштабну війну Україні завдано екологічних збитків на суму 2 трлн гривень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: