Медична система готова до можливих спалахів хвороб у зоні підтоплень – Ляшко

Читать на русском
Наразі випадків інфекційних хвороб, пов’язаних із підтопленням на півдні України, не зафіксовано, проте лікарні регіону готові до будь-яких сценаріїв.
Міністр охорони здоров’я Віктор ЛяшкоФото: zoda.gov.ua

Медична система України готова до належного реагування на можливі спалахи інфекційних хвороб, що пов'язані із наслідками підриву дамби Каховської ГЕС.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко у Facebook.

«Разом з головою Національної служби здоров'я України Наталією Гусак відвідали деякі лікарні на постраждалих територіях. Перевірили їх готовність до належного реагування на можливі спалахи інфекційних хвороб, стан кадрового та матеріально-технічного забезпечення медичних закладів. Наразі випадків інфекційних хвороб, що пов'язані із трагедією, не зафіксовано, однак маємо бути готові до будь-яких сценаріїв», – йдеться в повідомленні.

ПТСР та загострення хронічних хвороб: як війна вплине на здоров'я українцівЧерез війну українці зіткнуться з ментальним виснаженням, посттравматичними стресовими розладами. Крім того, частіше зустрічатимуться серцево-судинні та онкологічні захворювання.

За підсумками перевірки було виявлено, що лікарні Херсонщини, Миколаївщини та Дніпропетровщини, які стануть хабами при потенційних спалахах інфекційних хвороб, у більшості готові до прийому пацієнтів та надання їм необхідної медичної допомоги за потреби. Медичні заклади забезпечені всіма необхідними ліками.

Ляшко наголосив, що питання дефіцитних кадрових професій вирішать шляхом використання вахтового методу.

«Отже, в цілому медична система готова до належного реагування на можливі спалахи інфекційних хвороб, що пов'язані з наслідками підриву дамби Каховської ГЕС. Однак, все ж закликаю і самих українців відповідально ставитися до власного здоров’я. В поверхневих водоймах вже зафіксовано значне перевищення мікробіологічних показників, тому така вода в жодному випадку не може використовуватися для рекреації (купання) чи обробки харчових продуктів Окрім цього, категорично заборонено виловлювати та вживати рибу із забруднених водойм. У будь-якому вигляді. Також раджу не купувати продукти на стихійних ринках поруч з такими водоймами», – підкреслив міністр охорони здоров’я.

Нагадаємо, на Херсонщині ввели заборону на купання, вилов і продаж риби через підрив Каховської ГЕС.

Також у МОЗ попередили про мор риби та ризик зараження інфекціями після прориву Каховської ГЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: