У МОЗ попередили про мор риби та ризик зараження інфекціями після прориву Каховської ГЕС

Читать на русском
Після прориву дамби Каховської ГЕС вода у колодязях та відкритих водоймах може бути заражена хімічними речовинами та збудниками інфекційних хвороб.
Фото: Суспільне

Після прориву дамби Каховської ГЕС у криницях та відкритих водоймах на півдні можуть опинитися небезпечні для здоров'я хімічні речовини, а також збудники інфекційних хвороб.

Про це попереджає Міністерство охорони здоров'я.

Що відомо про Каховську гідроелектростанцію, яку підірвали росіяниЩо відомо про Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині, яку зруйнували окупанти – на інфографіці.

«Небезпечні для здоров’я хімічні речовини, а також збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Під загрозою затоплення – майже 80 населених пунктів на Херсонщині», – йдеться у повідомленні. У зоні ризику працюють спеціалісти Центру контролю та профілактики хвороб, які відбирають проби води.

Щоб знизити ризик зараження інфекційними захворюваннями, українцям рекомендували:

  • пити тільки бутильовану чи привізну воду;
  • воду для приготування їжі та господарських потреб брати тільки з перевірених джерел, але не з річки чи колодязя;
  • воду для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду кип'ятити або дезінфікувати іншим способом;
  • відмовитись від продуктів, підтоплених водою (навіть від консервації);
  • всі продукти піддавати термічній обробці;
  • мити руки з милом, не носити речі, які були забруднені під час підтоплення.

Ще одна небезпека – мор риби у Херсонській області та підтоплених районах Запорізької області. Він спостерігатиметься у наступні 3-5 днів через стрімке падіння рівня води. У МОЗ попередили, що вживати таку рибу в їжу будь-яким способом категорично заборонено – можна захворіти на ботулізм.

Нагадаємо, станом на сьогоднішній ранок інтенсивність підтоплення Херсонської області знижується, але через значні руйнування дамби вода ще прибуватиме.

Всім евакуйованим із Херсонської області буде виплачено грошову допомогу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: