В Укргідропроекті пояснили, чому Каховська ГЕС не могла бути зруйнована зовнішнім ударом

Читать на русском
ГЕС було збудовано так, щоб витримати ядерний удар. Тому версія росіян про те, що дамба зруйнувалася через обстріл України, не може відповідати дійсності.
Maxar Technologies/Reuters

Каховську гідроелектростанцію було спроектовано та побудовано так, щоб витримати ядерний удар. Тому виключено, що причиною її руйнування став зовнішній удар.

Про це розповів заступник технічного директора – головний інженер Укргідропроекту Микола Калінін.

Що відомо про Каховську гідроелектростанцію, яку підірвали росіяниЩо відомо про Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині, яку зруйнували окупанти – на інфографіці.

За його словами, з моменту окупації на ГЕС було зруйновано три прольоти водозливної дамби з частковим пошкодженням затворів, і вони частково пропускали воду. Причиною руйнування дамби, ймовірно, стали кілька потужних одночасних вибухів зсередини.

«Скоріш за все була замінована сама гребля та будівля ГЕС, де встановлені гідроагрегати. Ще раз наголошую – заміновано зсередини. Не виключаю, що окупантів консультували, де саме потрібно закласти вибухівку, робітники російської енергетичної структури, які там працювали. Стосовно того, що не було чути потужного вибуху: це пояснюється тим, що вибухівку заклали в глибині будівлі ГЕС у внутрішніх приміщеннях, нижче рівня води», – пояснив Калінін.

Зазначимо, що російські пропагандисти заявляють, що це нібито Україна зруйнувала Каховську ГЕС, завдавши в ніч на 6 червня «серію ударів». Секретар РНБО Олексій Данілов одразу спростував російські наративи про причетність України.

Президент Володимир Зеленський також нагадав, що саме росіяни ще минулого року замінували об'єкт.

У Міноборони розповіли, навіщо окупанти підірвали ГЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: