Офіс Генпрокурора направив звернення до Гаазького суду у зв'язку з підривом росіянами Каховської ГЕС

Читать на русском
В Офісі Генпрокурора зазначили, що в України було кілька причин, щоб подати таке звернення.
Максим ПоповФото: gp.gov.ua

Офіс Генерального прокурора України направив звернення до Міжнародного кримінального суду у зв'язку із підривом греблі Каховської ГЕС.

Про це в ефірі телемарафону заявив радник генпрокурора Максим Попов.

Що відомо про Каховську гідроелектростанцію, яку підірвали росіяниЩо відомо про Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині, яку зруйнували окупанти – на інфографіці.

За його словами, у зверненні українська сторона надала Офісу прокурора МКС «усю первинну інформацію».

«Ми передали інформацію, яку маємо, за фактом підриву Каховської ГЕС, і дали «зелене світло» офісу МКС, щоб вони могли проводити об'єктивне, неупереджене розслідування зі свого боку», – повідомив Попов.

Він додав, що Україна мала кілька причин, щоб подати таке звернення.

«Перше та найголовніше – у нас частково немає доступу до тих територій, які постраждали. А Міжнародний кримінальний суд має повноваження, які дають йому можливість розслідувати цю справу. По-друге, оскільки зараз є багато маніпуляцій щодо того, хто підірвав дамбу, буде не зайвим, щоб орган міжнародного правосуддя проводив своє об'єктивне розслідування», – резюмував радник генпрокурора.

Нагадаємо, про те, що Україна звертатиметься до МКС, учора повідомив президент Володимир Зеленський. Він зазначив, що росія має понести відповідальність за екоцид, спровокований знищенням греблі гідроелектростанції.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган висловив ідею створення міжнародної комісії для розслідування підриву ГЕС. Зеленський, у свою чергу, зазначив, що голос Туреччини є важливим, «коли йдеться про виведення окупаційних військ з української території».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: