Зеленський звернувся до світу через катастрофу на Каховській ГЕС – що сказав

Читать на русском
Український лідер у зверненні до світової спільноти повідомив, що росія навмисно знищила дамбу Каховської ГЕС. По-перше, для шантажу світу, по друге, щоб використати повінь, як зброю.
Офіс президента

Підірвавши Каховську ГЕС російські окупанти скоїли найбільший злочин екоциду, і не лише за час цієї війни, а за десятки років. У відповідь на цей терор потрібна негайна й максимальна реакція світу.

Про це президент Володимир Зеленський сказав у своєму другому зверненні.

Український лідер у зверненні до світової спільноти повідомив, що росія навмисно знищила дамбу Каховської ГЕС. По-перше, для шантажу світу, по друге, щоб використати повінь, як зброю.

Основне зі слів Зеленського:

  • Я звертаюся до всіх у світі, хто цінує життя. Сьогодні на нашій українській землі російські окупанти скоїли найбільший злочин екоциду, і не лише за час цієї війни, а за десятки років.

  • Фактично знищене Каховське водосховище – одне з найбільших в Україні. 18 мільярдів кубометрів води.

  • Усі споруди Каховської гідроелектростанції, її дамба перебували на окупованій території під повним контролем російських окупантів. Ще восени минулого року ми мали інформацію про мінування окупантами дамби Каховської ГЕС. Вони зробили це спеціально.

  • У зоні затоплення – райони, де жили до війни понад 100 тисяч людей. Зараз там залишаються принаймні десятки тисяч людей.

  • Триває евакуація людей із зони затоплення – майже 80 населених пунктів під загрозою. Утворилася й пляма з нафтопродуктів – щонайменше 150 тонн, які відносить течією в Чорне море. Ми ще поки не можемо спрогнозувати, яка кількість хімікатів, добрив і нафтопродуктів, що зберігалися в затоплених районах, потрапить у річки та море.

  • Перше: такий злочин екоциду не міг би статися просто внаслідок обстрілу дамби. Щоб знищити її, російським силам потрібно було свідомо діяти – мінувати, підривати, руйнувати. Друге: жодна країна світу не має залишатися наодинці проти такого терору, і я вдячний усім, хто допомагає Україні!

  • Третє: потрібна негайна й максимальна реакція світу на російський терор. Від Ради Безпеки ООН до кожної міжнародної інституції. Кожна держава, кожен лідер. Російські терористи повинні піти з усієї нашої території, кожен метр якої вони намагаються використати заради зла й катастроф. Що швидшою буде деокупація, то швидшою буде безпека.

  • Свідоме знищення терористами дамби ГЕС – з усіх поглядів у світі виглядає однаково. І для Африки, і для Європи, і для Сполучених Штатів, і для Китаю, і для Австралії, і для Індії рукотворні катастрофи – це зло.

Раніше Зеленський у зверненні запевнив, що катастрофа на Каховській ГЕС не зупинить Україну.

Нагадаємо, що в ніч проти 6 червня російська федерація підірвала дамбу Каховської гідроелектростанції, розташовану поблизу міста Нова Каховка на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Як відомо, підрив Каховської ГЕС унеможливить постачання води в окупований Крим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: