Бізнес-партнера Коломойського викрили на крадіжці 600 млн гривень у перший день війни – СБУ

Читать на русском
У СБУ повідомили, що фігурант справи переховується за кордоном. У зв'язку з цим вирішуватиметься питання про оголошення його в міжнародний розшук.

Правоохоронці повідомили про підозру бізнес-партнеру Ігоря Коломойського Михайлу Кіперману у справі про крадіжку 600 млн гривень «Укртатнафти».

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Екскерівник Укртатнафти отримав нову підозруДетективи встановили нові факти правопорушень, скоєних службовими особами нафтопереробної компанії.

За версією слідства, Кіперман у перший день повномасштабного вторгнення росії ініціював виведення з рахунків компанії майже 600 млн у гривневому еквіваленті.

«Схема полягала в тому, що 24 лютого 2022 року Укртатнафта перерахувала на підконтрольну європейську компанію майже 600 млн грн, які передбачалися іншому постачальнику для оплати раніше зафрахтованих 84 тис. тонн сирої нафти», – повідомили в СБУ.

На той момент сировина вже була в Україні. Таким чином організатори схеми перевели гроші на підконтрольну компанію замість того, щоб розрахуватися з реальним постачальником нафти.

Підозра Кіперману складена за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);
  • ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

У СБУ повідомили, що фігурант справи переховується за кордоном. У зв'язку з цим вирішуватиметься питання про оголошення його в міжнародний розшук.

Нагадаємо, у лютому 2023 року СБУ та БЕБ викрили колишніх керівників Укрнафти та Укртатнафти у привласненні 40 млрд гривень. У рамках розслідування правоохоронці провели обшуки в олігарха Ігоря Коломойського, на користь якого могла здійснюватись подібна злочинна діяльність.

Також повідомлялося, що Укртатнафта додатково перерахує на користь держави 687 млн гривень податків, несплачених колишніми власниками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: