Одна з країн ЄС може відмовитися від будівництва АЕС із російськими ядерними реакторами

Читать на русском
Цей проект зі зведення другої  у країні АЕС заморожувався кілька разів, і триває вже 40 років.
фото: bnr.bg

Болгарія має намір доручити французькій компанії «EDF» проаналізувати можливість завершення проекту будівництва атомної електростанції «Белене» на березі Дунаю з російськими ядерними реакторами, які вона купила 6 років тому.

Про це повідомляє Euractiv.

Як відомо, відповідний проект з будівництва другої АЕС у Болгарії заморожувався кілька разів, і триває вже 40 років. Болгарія замовила два російські ядерні реактори для проєкту в Белене шість років тому, але після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну участь російських компаній у завершенні проєкту стала неможливою.

Ядерна енергетика: яку частку у виробництві електроенергії займає у країнах світуЯка потужність реакторів у країнах світу та яку частку у виробництві електроенергії займає ядерна енергетика – на інфографіці.

Альтернативою є побудова двох нових американських атомних реакторів на місці нині діючої АЕС у місті Козлодуй.

Тимчасовий уряд, призначений президентом Болгарії Руменом Радевим, хоче, щоб парламент вирішив, чи продовжувати ядерний проєкт у Белене, чи шукати покупців на російське обладнання.

Водночас, Міністерство енергетики Болгарії очікує пропозицій від компанії «EDF» щодо умов і ціни добудови проєкту з російськими реакторами без участі Росії.

Країна також очікує пропозиції від американської компанії «Westinghouse» щодо зведення нових реакторів на АЕС у Козлодуї.

Міністр енергетики Росен Христов 19 травня повідомив, що державні інвестиції Болгарії в проєкт АЕС становили 1,25 мільярда євро.

«Ми маємо активи на 1,25 мільярда євро, за обслуговування яких ми платимо кілька мільйонів на рік, і Болгарії давно пора ухвалити рішення щодо важливого стратегічного активу», – сказав Христов.

Нагадаємо, що у Болгарії розслідують, як уряд застосовує санкції проти рф.

Раніше повідомлялося, що Болгарія не веде переговори про безоплатне постачання Україні своїх винищувачів МіГ-29. Але вона готова обміняти їх на сучасні літаки від союзників.

А 8 квітня Болгарія обіцяла закрити свої порти для усіх суден, які мають російську сертифікацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: