Болгарія через посередників відправила зброї для ЗСУ на 1 млрд доларів – ЗМІ

Читать на русском
Болгарія за рік поставила Україні озброєння на суму понад 1 мільярд доларів через треті країни.
shutterstock.com

Болгарія за рік поставила Україні озброєння на суму понад 1 мільярд доларів через треті країни. При цьому прямої угоди на постачання зброї не укладалося.

Про це йдеться у розслідуванні порталу EURActiv.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

Як повідомляється, Україна до війни, з початку 2021 року по 24 лютого 2022 року, не укладала прямих угод із болгарськими збройовими компаніями, які є великими експортерами зброї та боєприпасів, виготовлених за радянським зразком для української армії.

Проте «непрямий» продаж зброї та боєприпасів Україні був ще до війни з рф, всупереч офіційній позиції болгарської влади.

Лише торік Болгарія побічно експортувала в Україну зброю на суму щонайменше 1 мільярд доларів, пише видання.

За словами колишнього депутата Народних зборів Болгарії Велізара Шаламанова, болгарські компанії не продають зброю та боєприпаси безпосередньо українським клієнтам, бо існує практика реалізації угод через закордонні програми.

Він заявив, що поставки болгарської зброї Києву фінансуються переважно Великою Британією, Польщею та США.

Як пише видання, болгарська збройова промисловість у 2022 році відзначила рекордний продаж продукції за кордон, зокрема до Польщі та Румунії, звідки зброя вирушала до України.

Нагадаємо, парламент Болгарії визнав Голодомор геноцидом українців. При цьому Міноборони Болгарії відмовило Україні у прямих поставках зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: