Загроза глобальному миру: Болгарія оприлюднила широкий звіт щодо агресії рф

Читать на русском
Російська армія чинить систематичні військові злочини в Україні, а це є безпосередньою загрозою глобальному миру.
Фото: ERR

Російська армія вчиняє систематичні військові злочини в Україні, а це є безпосередньою загрозою глобальному миру.

Про це йдеться в одному з висновків у звіті Держоборони та збройних сил Болгарії за 2022 рік, повідомляє Euractiv.

Зазначається, що цей звіт був схвалений Радою міністрів країни.

Болгарія через посередників відправила зброї для ЗСУ на 1 млрд доларів – ЗМІБолгарія за рік поставила Україні озброєння на суму понад 1 мільярд доларів через треті країни.

«Невиправдана війна в Україні, розпочата з повним порушенням міжнародного права, завдала шкоди в особливо великих розмірах усім сферам соціально-економічного життя. Російські збройні сили здійснювали систематичні військові злочини. Цей повномасштабний збройний конфлікт має значний вплив не лише на Україну та регіон, а й у глобальному аспекті», – написали в Міноборони Болгарії.

В офіційному документі йдеться про підтримку України, де зазначено, що Болгарія солідарна з Україною та підтримує її законні зусилля та дії щодо протидії російській військовій агресії, в тому числі шляхом надання військової допомоги.

Крім того, у звіті згадується активізація російської підривної гібридної діяльності, ризики у сфері кібербезпеки та використання енергії як активної зброї у військово-політичній кампанії. Підвищені ризики також відзначаються в Чорному морі, на Кавказі, в Молдові та Білорусі.

Згідно з документом, війна призвела до розширення російського гібридного саботажу проти країн НАТО та ЄС.

«Мета цих дій спрямована насамперед на створення внутрішньополітичної дестабілізації та суспільного протистояння; перешкоджання прийняттю рішень щодо посилення потенціалу стримування та оборони Союзу; зменшення солідарності та підтримки України та надання своєчасної та ефективної військової допомоги; і на триваючу залежність від поставок російських енергоносіїв», – йдеться у звіті.

«Болгарія також зазнала системного російського гібридного впливу, в тому числі через одностороннє припинення поставок газу, щоб вплинути на прийняття суверенних національних стратегічних рішень», – додали в ньому.

Деструктивну роль зіграли непрямі спроби росії створити другу зону нестабільності, скориставшись існуючими проблемами і протиріччями на Балканах, пишуть автори документа.

Зокрема, йдеться про Північну Македонію, де затягуються конституційні зміни, в тому числі через стійкі антиболгарські суспільно-політичні стереотипи, що «негативно впливає на початок переговорів щодо вступу країни в ЄС».

«Зберігається потенціал для дестабілізації Боснії та Герцеговини внаслідок сепаратистських ініціатив лідерів боснійських сербів, які підтримуються Кремлем. У Сербії також зберігається сильний російський вплив», – йдеться у звіті.

Основні висновки доповіді, присвячені болгарській армії, пов'язані з необхідністю підвищення вимог до обороноздатності армії, що зумовлено принципово зміненим середовищем безпеки.

У звіті робиться висновок, що країна повинна бути відповідальним і ефективним союзником НАТО.

Раніше повідомлялося, що Болгарія, швидше за все, продасть Україні величезну кількість боєприпасів через посередників, що може суттєво вплинути на перебіг війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: