Зеленський анонсував саміт Формули миру: деталі та ймовірні терміни проведення

Читать на русском
Президент зазначив, що українську мирну ініціативу розроблено таким чином, щоб кожен її пункт був підтриманий окремими резолюціями ООН.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський виступив на робочій сесії «Назустріч мирному, стабільному та процвітаючому світу» саміту «Великої сімки» в японській Хіросімі.

Про це повідомила пресслужба глави держави.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

Більшість свого виступу президент присвятив темі реалізації української Формули миру та проведенню мирного саміту.

Зеленський сподівається, що такий захід вдасться провести у липні цього року.

«Скоро – 500 днів повномасштабної війни, це буде вже у липні. І це символічний проміжок часу, хороший місяць, щоб зібрати саміт Формули миру – саміт світової більшості», – заявив український лідер.

За його словами, до організації саміту зможуть приєднатися «всі, хто поважає чесність та хоче закінчити цю війну».

Зеленський додав, що українську мирну ініціативу розроблено таким чином, щоб кожен її пункт був підтриманий резолюціями ООН. Це дозволить кожній країні вибрати собі той пункт, який вона здатна допомогти реалізувати.

«Усі ці пункти ґрунтуються на цих резолюціях, і всі ваші країни у різні роки підтримували та голосували за ці резолюції. Я думаю, що це дуже важливо», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, Формула миру була представлена на осінньому саміті G20. План із десяти пунктів, зокрема, передбачає виведення окупаційних військ з України та відшкодування збитків.

Кілька днів тому Формулу миру Зеленського підтримали 46 країн-учасниць саміту Ради Європи.

Раніше в МЗС назвали умови, за яких Україна обговорить мирні ініціативи інших держав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: