Зеленський у зверненні розповів про перший день на саміті G7

Читать на русском
Український президент розповів про зустрічі з лідерами інших країн у Японії на полях саміту Великої сімки.
Офіс президента

Після саміту G7 в України буде ще більше можливостей для захисту країни від російської агресії. Наразі залучаємо якнайбільше країн і лідерів заради України.

Про це президент Володимир Зеленський розповів у своєму традиційному зверненні до нації.

До яких країн-союзників приїжджав Зеленський під час повномасштабної війниВолодимир Зеленський з початку повномасштабної війни здійснив 14 закордонних візитів, майже всі – у 2023 році.

Як зазначається, за перший день саміту G7, що проходить зараз в японському місті Хіросіма, Зеленський провів зустрічі з представниками Італії, Британії, Індії, Франції та Німеччини. Загалом президент обговорив з союзниками українську «формулу миру», та ситуацію на фронті.

«Сьогодні – перший день зустрічей та перемовин у Японії напередодні саміту «Сімки». Координуємо позиції з партнерами, готуємо нові спільні кроки. Оборона: зброя, ППО, винищувачі – залучаємо якомога більше країн та лідерів заради України. Формула миру. Довготривалі програми підтримки України, фінанси та економіка», - зазначив Зеленський.

Основне зі звернення українського лідера:

  • Зустрівся з Джорджею Мелоні, главою уряду Італії. Подивились, як виконуються наші домовленості з переговорів у Римі. Розповів Джорджі про домовленості на саміті Ліги арабських держав. Подивились, як можемо зараз з Італією посилити наші можливості захищати життя від російського повітряного терору.

  • Переговори з Ріші, паном Премʼєр-міністром Великої Британії. Обговорили наші двосторонні відносини, нашу оборону. Подякував за лідерство у розвитку наших можливостей у небі – Британія дуже активно взялася за сучасні винищувачі для України, і це історичні речі.

  • Говорив з Премʼєр-міністром Індії Моді. Серйозна розмова. Я поінформував про прогрес щодо нашої формули миру. Напередодні успішно представили формулу учасникам Саміту Ліги арабських держав. І зробимо все, щоб залучення світу до нашої мирної ініціативи було максимальним із можливого.

  • Говорив із Президентом Євроради Шарлем Мішелем. Безпека й оборона, економіка, наша спільна політика – обʼєднання потенціалів України та всього Євросоюзу. Я дякую тобі, Шарлю, за твою щиру, незмінну та дієву підтримку.

  • Зустрівся з Президентом Франції Макроном. Ми регулярно обмінюємося поглядами на безпекову ситуацію, розглядаємо ті чи інші варіанти наших спільних оборонних і політичних дій. Так і цього разу. Змістовна розмова. Додає впевненості в нашому руху до перемоги України.

  • Була зустріч і з паном канцлером Німеччини Шольцом. Подякував за надзвичайно вагому підтримку Німеччиною нашого захисту. Це й ППО, і можливості нашої армії на землі, і нашої економіки, і нашої політики. Обговорили з Олафом, як можемо прискорити чесний мир для України, як можемо посилити нашу спільну роботу в межах G7.

Нагадаємо, що у суботу, 20 травня, президент України Володимир Зеленський прибув в Японію, де візьме участь у саміті країн G7. Напередодні стало відомо, що на саміті він зустрінеться з президентом США Джо Байденом. Американський лідер, ймовірно, оголосить про новий пакет військової допомоги Україні.

Також на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, до яких країн-союзників приїжджав Зеленський під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: