Зеленський виступив на саміті Ліги арабських держав: назвав рф слабкою та закликав не заплющувати очі на війну

Читать на русском
Зеленський на саміті Ліги арабських держав зазначив, що там є країни, які закривають очі на війну в Україні. Він закликав членів організації підтримати формулу миру.
Reuters

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Саудівської Аравії виступив на саміті Ліги арабських держав. У своїй промові він назвав росію слабкою, а також закликав членів об’єднання не заплющувати очі на війну в Україні.

До яких країн-союзників приїжджав Зеленський під час повномасштабної війниВолодимир Зеленський з початку повномасштабної війни здійснив 14 закордонних візитів, майже всі – у 2023 році.

На початку виступу президент зазначив, що Україна ніколи не обирала війну – не захоплювала чужі землі, не анексувала їх, не займалася розграбуванням чужих ресурсів: «Але ми ніколи не підкоримося ні іноземцям, ні колонізаторам. Ось чому ми боремося».

«Росія слабка, ми перемагаємо її, навіть коли вона має в руках більше зброї. Її агресивність виходить не від сили, а від розуміння того, що час імперій минув, бо час вільних незалежних народів ніколи не скінчиться», – заявив Зеленський.

Він зазначив, що кримські татари, які є невід'ємною частиною мусульманського співтовариства світу, першими постраждали від російської окупації.

«На жаль, серед вас є й ті, хто заплющує очі на ці випадки та незаконну анексію. Я тут, щоб кожен міг чесно поглянути, хоч би як росіяни намагалися вплинути, незалежність має зберігатися», – сказав президент.

Він подякував Саудівській Аравії за допомогу в переговорах щодо повернення полонених і закликав країни на саміті приєднатися до української формули миру.

«Вітаю всіх, хто готовий приєднатися до нас на шляху справедливості. Україна опублікувала формулу миру, щоб покласти край війні. Ви можете побачити, як це працює на прикладі продовольчої безпеки», – додав Зеленський.

Виступ Володимира Зеленського на саміті Ліги арабських держав.Офіс Президента України

Зазначимо, що на саміті присутній президент Сирії Башар Асад – раніше цього місяця його країну знову прийняли до Ліги арабських держав.

Минулого року Сирія визнала «незалежність та суверенітет» так званих «ЛНР» та «ДНР», а також підтримала путінську агресію. Україна у відповідь розірвала дипломатичні відносини (Сирія вчинила так само) та пообіцяла запровадити санкції.

У березні Володимир Зеленський запровадив санкції проти Башара Асада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: