Пентагон не проти передачі Україні F-16 іншими країнами – Politico

Читать на русском
США не проти, щоб треті країни передали Україні американські винищувачі F-16. Європа поки що з таким запитом не зверталася.
Фото: U.S. Air Force

Адміністрація президента США Джо Байдена зіткнулася з посиленою кампанією тиску щодо передачі Україні винищувачів F-16. Поки що Білий дім «тримає лінію», але можливо дозволить іншим країнам, які літають на американських літаках, передати їх Україні.

Про це пише Politico.

Винищувачі F-16: що відомо про перспективи отримання американських літаківУкраїна хоче одержати від союзників американські винищувачі F-16. Що про це відомо – на інфографіці.

Видання зазначає, що хоча Білий дім неодноразово відкидав можливість відправлення F-16, він ніколи не виключав схвалення їхньої передачі третьою країною.

Міністерство оборони США не заперечує проти цього. «Не думаю, що ми проти», – сказало Politico джерело в Пентагоні, відповідаючи на питання про позицію відомства щодо передачі Україні винищувачів.

При цьому, зазначає видання, високопосадовці Пентагону постійно заявляли, що вони не вірять, що F-16 — це те, що потрібне Україні на даному етапі конфлікту. На їхню думку, трьома головними пріоритетами для України є протиповітряна оборона, артилерія, механізована та бронетанкова техніка.

«На кожному етапі конфлікту ми намагалися з'ясувати, що зараз потрібне Україні. І ми робимо це, консультуючись із українцями», – сказав чиновник.

На даний момент, ймовірно, європейські уряди не зверталися до США з офіційним запитом на відправку винищувачів до України. Можливо, країни відкладають ці дебати до саміту НАТО у Вільнюсі цього літа.

Нагадаємо, наприкінці лютого Джо Байдена заявив, що Україна зараз не потребує американських винищувачів F-16.

У Пентагоні нещодавно заявили, що західні бойові літаки не входять навіть до першої п'ятірки головних потреб Збройних сил України.

Проте Україна, за словами радника глави Міноборони, хоче одержати від союзників від 40 до 50 винищувачів F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: