Україна хоче отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16 – радник голови Міноборони

Читать на русском
Україна хоче отримати 40-50 винищувачів F-16, щоб сформувати три чи чотири ескадрильї, заявив Юрій Сак.
EPA/dpa

Україна хоче отримати від союзників від 40 до 50 американських винищувачів F-16, щоб сформувати три чи чотири ескадрильї для захисту неба від російських бомбардувань.

Про це Politico повідомив радник міністра оборони України Юрій Сак.

Винищувачі F-16: що відомо про перспективи отримання американських літаківУкраїна хоче одержати від союзників американські винищувачі F-16. Що про це відомо – на інфографіці.

За його словами, Україна хоче, щоб питання постачання бойових літаків було у центрі уваги на саміті G7 у Хіросімі та на саміті НАТО у Вільнюсі. Сак заявив, що президент Володимир Зеленський отримав від західних лідерів запевнення, що вони обговорять це питання найближчими днями.

Хоча Велика Британія, Італія, Франція та Німеччина не можуть запропонувати Україні F-16, Сак зазначив, що «мають важливий голос у міжнародній коаліції», і Україна хотіла б, щоб вони підштовхували до цього таких союзників, як США та Туреччина.

За словами Сака, Україна хоче загалом від 40 до 50 F-16. Останнім часом потреба України в сучасних літаках стала гострішою через використання росією керованих плануючих бомб.

«Всі розуміють, що тема дозріла для обговорення. Ніхто не казав, що це неможливо. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про реактивну коаліцію — це дуже перспективна ознака. Ми розуміємо, що наша ППО не буде повноцінною без винищувачів F-16», – сказав радник Олексія Резнікова.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявив, що союзники не мають раціональних причин відмовляти Україні в наданні сучасних літаків.

Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що надання Україні F-16 є питанням часу і буде прив'язане до результатів контрнаступу.

Тим часом, Нідерланди розглядають варіанти передачі Україні винищувачів F-16. А Велика Британія цього літа розпочне початкову фазу навчання українських пілотів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: