Заява Зеленського про неготовність до контрнаступу може бути тиском на союзників чи обманом Кремля – NYT

Читать на русском
Зеленський міг сказати про неготовність України до контрнаступу, щоб натиснути на союзників, ввести росію в оману або зменшити очікування щодо результатів.
AFP via Getty Images

Заява президента Володимира Зеленського про те, що Україні потрібно більше часу, щоб розпочати контрнаступ, була сприйнята військовими та політичними аналітиками з деяким скептицизмом.

Про це пише The New York Times.

Захід має підготувати Україну до наступного етапу війни після контрнаступу – Foreign AffairsБільшість підтримки України Заходом зосереджена на короткостроковій перспективі. Але союзникам потрібно готувати українську армію до затяжного періоду війни, який буде після контрнаступу.

З одного боку, вони кажуть, що Зеленський має рацію щодо недоліків, що зберігаються напередодні операції. Але також вказали на інші можливі мотиви його висловлювань: чинити тиск на союзників, щоб вони збільшили постачання озброєння, знизити очікування щодо контрнаступу або вести Кремль в оману щодо своїх намірів.

Протягом кількох місяців політичні та військові лідери України сигналізували про те, що вони готують велику операцію для повернення територій. Деякі аналітики вважають, що контрнаступ буде зосереджено у Запорізькій та Херсонській областях, а не на Донбасі.

Якими б не були наміри Зеленського, його твердження про непідготовленість є правильним, зазначив голова благодійного фонду «Повернися живим» Тарас Чмут. За його словами, військовим все ще не вистачає певного озброєння.

Марія Золкіна із фонду «Демократичні ініціативи» вважає слова Зеленського частиною політичної заяви, щоб змусити західних партнерів прискорити постачання. На її думку, президент, можливо, ще хотів стримати очікування на випадок, якщо контрнаступ «виявиться не таким успішним, як очікувалося».

Шашанк Джоші з The Economist висловився прямо: «Звичайно, це те, що ви сказали б, якби контрнаступ ось-ось мав початися».

Видання зазначає: якби слова Зеленського були спробою ввести в оману, це відповідало б правилам інформаційної війни. Минулої осені українські військові також анонсували контратаку на півдні, змусивши росіян перекинути туди війська. Але натомість ЗСУ розпочали контрнаступ у Харківській області, заставши окупантів зненацька.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Олексій Резніков сказав, що Україна у «глобальному сенсі» готова до контрнаступу.

Він також визнавав, що очікування у суспільстві від контрнаступу України дещо «перегріті».

Сьогодні CNN з посиланням на два західні джерела повідомив, що українські сили розпочали підготовчі операції для контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: