Техніка для контрнаступу: порівняння танків, які надають Україні

Читать на русском

Україна орієнтовно у квітні-травні планує контрнаступ. За останні місяці західні партнери пообіцяли в якості допомоги цілий «мікс» танків – американські Abrams, британські Challenger, німецькі Leopard, радянські Т-72, польські Twardy, французькі AMX-10 RC. «Слово і діло» порівняло їхні основні характеристики.

Порівняння танків, які партнери пообіцяли Україні, – Abrams, Challenger 2, Leopard, Т-72Б, Twardy, AMX-10 RC.
Порівняння танків для контрнаступуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Для порівняння ми брали показник максимальної швидкості танків, запас ходу та вид гармати.

Найшвидшими з обіцяних Україні танків виявилися французькі AMX-10 RC – їхня максимальна швидкість становить до 85 км/год. Крім того, у них найбільший запас ходу порівняно з іншою технікою – 800 км.

Це закономірно, враховуючи, що AMX-10 RC називають «легким» або «колісним танком», тобто це не танк у класичному розумінні: у нього немає гусениць і легша броня, але машина має високу мобільність.

До 72 км/год можуть розганятись американські танки M1A1 Abrams, до 70 км/год – німецькі Leopard 2 A6, до 68 км/год – Leopard 2 A4, до 65 км/год – Leopard 1 A5, до 60 км/год – польські PT-91 Twardy, а також модернізовані радянські Т-72Б.

Найповільнішими є британські Challenger 2 – їхня максимальна швидкість становить 59 км/год. Але з іншого боку, цей танк називають одним із найзахищеніших у світі завдяки його броні.

Що стосується запасу ходу: 550 км – у Challenger 2 і Leopard 1 A5, 500 км – у Т-72Б, 480 км – у Twardy, 450 км – у Leopard 2 A4 і 2 A6, 430 км – у Abrams.

В американських, британських та німецьких танків, які пообіцяли Збройним силам України, 120-мм гармата (гладкоствольна або нарізна). При цьому у американських Abrams та німецьких Leopard гармати майже аналогічні – Rheinmetall.

Американський танк має дальність ураження цілей до 5 тисяч метрів (40 снарядів), німецькі Leopard – від 3 до 5 тисяч метрів залежно від модифікації (запас снарядів складає 42 чи 60).

Британські Challenger 2 оснащені рідкісною нарізною гарматою L30A1. Дальність ураження танка складає до 8 тисяч метрів, запас снарядів – 47.

Аналогічні гармати у польських PT-91 Twardy та радянських Т-72Б – 125-мм гладкоствольна 2A46M. Але у польських машин більша дальність ураження.

Французькі легкі танки AMX-10 RC оснащені нарізною гарматою калібром 105 мм. Мінусом є специфічний снаряд, який не є стандартним для країн НАТО. Дальність ураження – до 3 тисячі метрів.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки та яких танків Україна чекає від союзників.

Також ми писали, яку ще техніку, окрім танків, отримали ЗСУ напередодні контрнаступу.

Про ситуацію з поставками винищувачів можна дізнатися тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: