Зеленський обговорив із главою Євроради експорт агропродукції з України: про що домовилися

Читать на русском
Президент висловив глибоке занепокоєння забороною на ввезення української агропродукції та наголосив, що ці кроки є грубим порушенням Угоди про асоціацію та договори з ЄС.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Ключовою темою переговорів стала ситуація із забороною на ввезення української агропродукції, запровадженою деякими європейськими країнами.

У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпортП'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.

Президент висловив глибоке занепокоєння такими рішеннями та підкреслив, що ці кроки є грубим порушенням Угоди про асоціацію та договори з ЄС.

«Штучне незаконне обмеження торгівлі з Євросоюзом б'є по Україні, яка протистоїть російській агресії, як економічно, так і політично. Переконаний, що Україна, як країна-кандидат, і Євросоюз повинні постійно дотримуватись положень Угоди про асоціацію та норм і правил єдиного ринку ЄС», – заявив Зеленський.

За словами глави держави, найкращим рішенням стало б продовження безмитної торгівлі на необмежений термін.

Мішель, у свою чергу, висловив готовність «долучитися до вирішення цієї неприйнятної ситуації», зокрема шляхом переговорів із окремими лідерами ЄС. Наприкінці розмови сторони домовилися підтримувати контакти з цих та інших питань.

Нагадаємо, у суботу, 15 квітня, Польща оголосила про заборону на ввезення сільгосппродукції з України. Рішення прийнято у зв'язку із зниженням цін на цю продукцію на внутрішньому ринку. Слідом за Польщею заборону на імпорт запровадили Угорщина, Словаччина та Болгарія.

У п'ятницю, 28 квітня, Єврокомісія та Польща домовилися скасувати обмежувальні заходи, запроваджені польською стороною. Водночас заборона окремих країн буде замінена ембарго з боку Євросоюзу на імпорт п'яти видів продукції.

Раніше у Раді оцінили втрати через ембарго на експорт агропродукції до країн ЄС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: