Єврокомісія та Польща досягли компромісу щодо імпорту української агропродукції

Читать на русском
Заборону окремих країн планують замінити ембарго Євросоюзу на імпорт п'яти видів продукції. При цьому влада ЄС поки не має наміру вносити до списку молоко, а також м'ясо птиці та яйця.
Фото: PAP

Єврокомісія та Польща досягли домовленості щодо імпорту українських сільськогосподарських продуктів.

Про це заявив польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецкій, його цитує RMF FM.

У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпортП'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.

Домовленість передбачає скасування обмежувальних заходів, запроваджених Польщею в односторонньому порядку.

Разом з тим, заборона окремих країн буде замінена ембарго з боку Євросоюзу на імпорт п'яти видів продукції: пшениці, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та олії.

«Ми остаточно домовилися із ЄС про заборону імпорту тих сільськогосподарських продуктів, які призвели до дестабілізації на польському ринку. В основному це стосується зернових та кукурудзи», – наголосив Моравецький.

При цьому влада Євросоюзу поки не має наміру вносити до списку молоко, а також м'ясо птиці та яйця. Спершу Єврокомісія хоче провести детальний аналіз можливих наслідків такого рішення.

Влада ЄС також підтвердила готовність виділити пакети фінансової допомоги фермерам тих країн, які запровадили заборону на імпорт з України. Сумарно на це планують спрямувати 100 млн. євро.

Нагадаємо, у суботу, 15 квітня, Польща оголосила про заборону на ввезення сільгосппродукції з України. До списку заборонених товарів увійшло не лише зерно, а й крупи, цукор, м'ясо, фрукти та овочі. Рішення прийнято у зв'язку із зниженням цін на цю продукцію на внутрішньому ринку.

Слідом за Польщею заборону на імпорт сільськогосподарських продуктів та зернових з України запровадили Угорщина, Словаччина та Болгарія.

Раніше у Раді оцінили втрати через ембарго на експорт агропродукції до країн ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: