Україна на саміті чи до кінця року хоче отримати від НАТО графік вступу – Кулеба

Читать на русском
Україна хоче на саміті у липні або до кінця року отримати від НАТО графік вступу до організації. За словами Кулеби, це буде чітким сигналом росії і не означає негайного вступу.
делится полученными знаниями

НАТО на липневому саміті у Вільнюсі або до кінця року має ухвалити політичне рішення щодо пропозиції графіку вступу України до Альянсу.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у статті для Foreign Affairs.

«На майбутньому саміті альянсу у Вільнюсі члени НАТО мають направити росії письмовий сигнал про те, що гра закінчена: Україна є частиною Заходу, вона стоїть на порозі НАТО і незабаром увійде у двері. Щоб уникнути непорозумінь, ми в Україні говоримо не про негайне членство на Вільнюському саміті, а про те, що союзники по НАТО роблять історичний крок до прийняття країни», – наголосив Кулеба.

Членство в НАТО: як країни відреагували на заявку УкраїниЯкі країни-члени НАТО підтримують вступ України, хто проти і хто поки що мовчить – на інфографіці.

За його словами, план дій щодо членства (ПДЧ) Україні вже не потрібен – досвід Фінляндії та Швеції показав, що в цих програмах немає потреби.

«Натомість НАТО слід ухвалити політичне рішення щодо пропозиції графіку вступу України або на саміті у Вільнюсі, або до кінця 2023 року», – заявив міністр, наголосивши, що членство України в Альянсі залежатиме від ситуації з безпекою, але цей процес має розпочатися без зволікання.

Крім того, продовжив Кулеба, членам НАТО «було б розумно вирішити», які гарантії безпеки вони можуть запропонувати Україні прямо зараз, до вступу, і які з цих гарантій продовжуватимуть діяти після того, як Україна стане союзником НАТО.

Глава МЗС зазначив, що Україна не прагне втягнути США та інші країни НАТО у війну і не збирається звертатися з проханням задіяти п'яту статтю статуту: «Ми не шукаємо чарівної палички, яка чудовим чином покладе край війні і позбавить необхідності вигравати її на полі бою. Ми просимо конкретний графік вступу України до НАТО».

Україна може багато чого отримати від НАТО, але вона також може багато чого запропонувати натомість. Кулеба нагадав, що Україна захищає весь східний фланг організації та ділиться здобутими знаннями. «Під час війни Україна допомогла зміцнити правила, стандарти та процедури НАТО, підвищивши здатність Альянсу вести сучасні війни високої інтенсивності. Україна також має безпрецедентний досвід протидії гібридним загрозам, ведення інформаційних воєн та забезпечення стійкості державних інститутів та критичної інфраструктури», – написав міністр.

Нагадаємо, Латвія та Естонія також вважають, що члени НАТО мають узгодити конкретну «дорожню карту» щодо вступу України до Альянсу. Три країни, за інформацією ЗМІ, виступають проти.

При цьому, за словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, всі союзники погодилися з тим, що Україна зрештою стане членом Північноатлантичного альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: