Дві європейські країни вимагають прийняти «дорожню карту» щодо вступу України до НАТО

Читать на русском
Країни-члени НАТО повинні погодити конкретний графік вступу України до Альянсу. Таку заяву зробив президент Латвії Егілс Левітс під час спільної прес-конференції зі своїм естонським колегою Аларом Карісом.
Президенти Латвії та ЕстоніїФото: Канцелярія президента Латвії

Країни-члени НАТО повинні погодити конкретну «дорожню карту» щодо вступу України до Альянсу.

Таку заяву зробив президент Латвії Егілс Левітс під час спільної пресконференції зі своїм естонським колегою Аларом Карісом. Слова Левітса наводить портал Delfi.

НАТО: де і з якою метою здійснюються операції та місії Північноатлантичного альянсуНАТО на сьогоднішній день здійснює місію в Косові та Іраку, місію з патрулювання повітряного простору та охорони Середземного моря. Докладніше – на інфографіці.

Він повідомив, що Естонія та Латвія мають намір порушити це питання на полях саміту у Вільнюсі, який заплановано на липень.

«Ми вітаємо нещодавню заяву генсека про те, що місце України в НАТО. Ми з президентом Карісом єдині на думці, що на саміті НАТО у Вільнюсі необхідно досягти конкретного, вимірного прогресу з цього питання. Вже недостатньо говорити про це, що «двері в НАТО відчинені». У нас має бути конкретна дорожня карта – план того, як Україна зможе вступити до організації», - каже Левітс.

Він також додав, що обидві країни виступають за створення Спеціального міжнародного трибуналу для притягнення росії до відповідальності за її агресію проти України.

Нещодавно генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що всі союзники по НАТО погодилися з тим, що Україна зрештою стане членом Північноатлантичного альянсу.

Раніше президент Володимир Зеленський назвав чотири пріоритети України у відносинах із НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: