Арешт експрезидента США Дональда Трампа: що відомо

Читать на русском
Експрезидент США Дональд Трамп заарештований в рамках кримінальної справи, відкритої американською правоохоронною системою. Нехай арешт багато в чому формальний, але це – перший раз, коли був заарештований президент США, нехай і колишній
Дональд ТрампAP Photo

Колишній президент США Дональд Трамп, який заявив про бажання піти на вибори та відзначився антиукраїнськими заявами, 4 квітня був узятий під арешт в рамках справи про фінансові махінації. Арешт є багато в чому формальним – кайданки на Трампа надягати не будуть. Він буде перебувати під вартою до моменту, поки йому офіційно не пред'являть звинувачення – а після цього його відпустять.

Проте це перший в історії США випадок, коли колишній президент країни постане перед судом через кримінальні звинувачення, та до того ж ще й перебуваючи під арештом. Коротко розповідаємо, що відомо про «заслуги» Трампа перед американським законодавством.

Які закони США імовірно порушив Трамп

Трампа підозрюють щонайменше у двох випадках порушення американського законодавства – це фінансові махінації та ймовірність участі в підготовці заколоту проти держави. Всього йому буде висунуто 34 звинувачення за різними пунктами, серед яких, швидше за все, не тільки вказані випадки.

Фінансові махінації колишнього президента, за версією слідства, полягають в тому, що у 2016 році колишній адвокат Трампа Майкл Коен виплатив порнозірці Стормі Деніелс (справжнє ім'я – Стефані Кліффордс) 130 тисяч доларів за її мовчання про те, що у неї з одруженим Трампом був роман.

У тому, що дівчині заплатили за мовчання, немає чогось протизаконного, проте згодом ці витрати були компенсовані з передвиборного фонду Трампа, а не з особистих коштів кандидата в президенти – це, згідно із законодавством США, є махінацією.

Сам Коен, до речі, пізніше був засуджений і отримав за це діяння три роки тюремного ув'язнення. Що ж до Трампа, розслідування велося в той час, поки він ще був президентом США й американська юстиція розгубилася – неможливо було зрозуміти, чи можна висунути звинувачення людині, яка є президентом країни. Однак після поразки Трампа на виборах це питання відпало саме собою.

Нинішній адвокат Трампа заявив, що колишній президент США не піде на угоду зі слідством. А сам Трамп неодноразово заявляв, що ця справа – «політична» та нібито не має нічого спільного з реальними причинами його переслідування.

Друга справа, у якій може бути замішаний Трамп, – це спроба підготовки та здійснення заколоту проти держави. Йдеться про силове захоплення трампістами Капітолія, де засідає Сенат США. Ця подія сталася 6 січня 2021 року, і відчутно поляризувала суспільство. Чимало американських політиків одноголосно визнали саме Трампа відповідальним за штурм Капітолія протестувальниками.

Відомо, що внаслідок зіткнення загинуло не менше п'яти осіб. Щонайменше четверо офіцерів поліції після цього вкоротили собі віку. Багато прихильників Трампа, заарештованих у справі про захоплення Капітолія, засуджені на різні строки. Зокрема, найбільший строк – п'ять років за ґратами – отримав Роберт Скотт Палмер, який напав на поліцейських з вогнегасником.

Які звинувачення висунули Дональду Трампу

Втім, пред'явлені Трампу звинувачення звучать трохи інакше. Він звинувачується у фальсифікації ділових документів з метою приховування компромату і незаконної діяльності. Про це йдеться в тексті офіційного звинувачення, оголошеного в залі суду.

Фактично, йому закидають не сам факт підкупу – як вже раніше було сказано, нічого незаконного в договорі з Деніелс немає – а спробу потім приховати та знищити всі документальні сліди цього підкупу.

«З серпня 2015 року по грудень 2017 року Трамп організував свою схему... через серію платежів, які він потім приховував за допомогою неправдивих ділових записів протягом багатьох місяців... Всього з фіктивною метою було виписано 11 чеків, дев'ять з них підписав Трамп. Кожен чек оброблявся Trump Organization і незаконно маскувався під оплату юридичних послуг, наданих відповідно до неіснуючої угоди про попередній гонорар. Всього в ділових документах Нью-Йорка було зроблено 34 фальшивих записи, щоб приховати початковий прихований платіж в розмірі 130 тисяч доларів» - вказується в тексті.

Ще одне твердження звинувачення – що Трамп причетний «до змови у 2016 році з метою підірвати чесність і прозорість президентських виборів в США». Щоправда, поки немає розуміння, що саме криється за цим формулюванням.

Зараз експрезидент покинув будівлю суду. У суді Трамп заявив, що не вважає себе винним у скоєнні будь-яких злочинів і відкинув всі 34 пункти звинувачення. Коментувати що-небудь для ЗМІ колишній президент відмовився.

Низка американських експертів і політологів, коментуючи подію, висунули припущення, що звинувачення, висунуті проти Трампа, можуть служити тільки початком – далі колишньому президенту можуть пред'явити звинувачення за більш серйозними випадками, включаючи сюди справу про спробу захоплення Капітолія.

Ймовірність протестів на підтримку Трампа

Варто відзначити, що 21 березня свій арешт «анонсував» у соціальних мережах сам Трамп; у своїй соціальній мережі Truth Social він виклав величезний пост, присвячений цьому, і зажадав від своїх прихильників виходити на масові протести.

У Білому домі демонструють, що не вірять в імовірність будь-яких серйозних протестів в тому випадку, якщо Трамп дійсно буде заарештований. Наприклад, представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі в коментарі журналістам сказав, що йому нічого не відомо про загрозу насильницьких протестів американців, якщо Трамп буде заарештований. Зараз немає жодних ознак, що такі заворушення взагалі готуються, зазначив Кірбі, але при цьому додав – американські правоохоронні органи відстежують ситуацію у форматі 24/7.

Проте напередодні приїзду Трампа в Нью-Йорк підрозділи поліції були приведені в повну бойову готовність, а прихильники Трампа розгорнули будівництво барикад біля Трамп-Тауер на Манхеттені.

Втім, арешт Трампа – це, скоріше, формальність; з колишнього президента знімуть відбитки пальців, потім доставлять його до зали суду, а звідти Трамп вирушить назад у свою резиденцію. Саджати його за ґрати поки що, судячи з усього, не планують. Щобільше, звинувачення йому поки що висувають тільки в справі про махінації, а ось щодо звинувачень, які стосуються можливої співучасті в захопленні Капітолія, нічого не відомо.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: