Ердоган закликав реформувати Радбез ООН: що відомо

Читать на русском
Ердоган зазначив, що сучасний світопорядок, за яким лише 5 країн мають великий вплив, є недієздатним.
Укрінформ

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про необхідність терміново провести комплексну реформу Ради Безпеки ООН. За його словами, це є «нагальною потребою».

Про це повідомляє турецьке видання Anadolu, з посиланням на слова президента під час вечері з іноземними послами та дипломатами.

Ердоган зазначив, що сучасний світопорядок, за яким лише 5 країн мають великий вплив, є недієздатним. Він закликав до всеосяжної реформи Ради безпеки ООН.

Велика Британія заблокувала виступ в Радбезі ООН уповноваженої з прав дитини рфРосійська делегація, яка у квітні головує в Раді Безпеки, заявила, що Марія Львова-Бєлова візьме участь онлайн. Для цього всі 15 членів Радбезу мають погодитися на віртуальну участь запрошених спікерів.

Голова турецької держави також висловив свою надію на можливість встановлення «справедливого миру» в контексті війни росії проти України.

Водночас, Ердоган вважає, що такий вихід з конфлікту дозволить «обом сторонам отримати почесний вихід із ситуації, і виведе регіон з виру, в який його втягнули».

Варто зазначити, що до складу Радбезу входять п'ять постійних членів ООН, включаючи росію, Велику Британію, Францію, США та Китай, які мають право вето, а також 10 країн-членів на ротаційній основі.

Напередодні міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Рада Безпеки ООН потребує реформування, оскільки росія постійно порушує саму суть правових рамок ООН.

Нагадаємо, 1 квітня росія вступила на посаду голови в рамках щомісячної ротації 15-ти його членів. Востаннє Москва головувала у раді у лютому 2022 року, того ж місяця, коли вона вторглася в Україну. Це спонукало Київ закликати до виключення росії з Ради.

Раніше стало відомо, що Європейський Союз виступатиме проти зловживань росією під час свого головування у квітні в Раді безпеки ООН. Про це повідомив Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця раніше також наголошував на тому, що досить ґвалтувати правосуддя та гнобити Статут ООН, потрібно заборонити росії головувати у Радбезі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: