Неприпустимо, щоб країна-агресорка головувала в Радбезі ООН – МЗС Чехії

Читать на русском
Росія постійно порушує саму суть правових рамок ООН, тому не може головувати у Радбезі ООН, переконаний очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський.
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Рада Безпеки ООН потребує реформування, оскільки росія постійно порушує саму суть правових рамок ООН.

Про це очільник МЗС Чехії написав у Twіtter.

«Я погоджуюся з президентом України Зеленським, що Рада Безпеки ООН потребує реформування. Останнім доказом цього є той факт, що інституцію, яка має забезпечувати мир, очолює держава, яка порушує Статут ООН і загрожує безпеці всього світу», – наголосив він.

Нагадаємо, до складу Радбезу входять п'ять постійних членів ООН, включаючи росію, Велику Британію, Францію, США та Китай, які мають право вето, а також 10 країн-членів на ротаційній основі.

Радбез розглядає та приймає рішення з питань безпеки, яким зобов'язані слідувати інші члени ООН.

Як відомо, росія постійно блокує рішення щодо війни в Україні, які направлені проти неї.

Раніше стало відомо, що Європейський Союз виступатиме проти зловживань росією під час свого головування у квітні в Раді безпеки ООН. Про це повідомив Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця раніше також наголошував на тому, що досить ґвалтувати правосуддя та гнобити Статут ООН, потрібно заборонити росії головувати у Радбезі.

Нагадаємо, 1 квітня росія вступила на посаду голови в рамках щомісячної ротації 15-ти його членів. Востаннє Москва головувала у раді у лютому 2022 року, того ж місяця, коли вона вторглася в Україну. Це спонукало Київ закликати до виключення росії з Ради.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: