Кремль більше не зможе посварити Польщу та Україну: головне з виступу Зеленського та Дуди

Читать на русском
У ході спільного виступу президенти торкнулися широкого спектру двосторонніх відносин, агресії росії проти України та військової підтримки для ЗСУ.

Президент Володимир Зеленський та польський лідер Анджей Дуда виступили з промовою у Королівському замку у Варшаві.

У ході спільного виступу президенти торкнулися широкого спектру двосторонніх відносин, агресії росії проти України та військової підтримки для ЗСУ.

Зеленський розповів, що увійде до нового пакету військової допомоги від ПольщіПід час візиту до Польщі президент підписав протокол про постачання Україні польського озброєння. Крім того, сторони обговорили створення спільних підприємств із виробництва озброєнь та боєприпасів.

Дуда згадав про свій візит до Києва за день до війни – 23 лютого 2022 року.

«Я тоді довго розмовляв із президентом Зеленським. Ситуація була дуже драматичною, ми вже знали, що росіяни нападуть і розпочнеться повномасштабна війна. Але минув рік, путін не досяг жодної стратегічної мети, росія зазнала великих втрат», – заявив Дуда.

Польський президент наголосив, що росія, незважаючи на всі спроби, ніколи не зможе посварити Україну та Польщу.

«Сьогодні вони намагаються лякати поляків українцями, а українців – поляками. Але їм це не вдасться. Саме тому сьогодні ми разом звідси посилаємо чітке послання кремлю – вам не вдасться нас посварити, вам не вдасться розділити нас, ніколи більше», – сказав польський президент.

Він додав, що Польща не погодиться на невигідний для України мир.

«У багатьох країнах зростає втома від війни, але я запевняю, що Польща не буде серед тих країн, які згодні на компроміси. Тільки Україна може вирішувати питання свого суверенітету», – наголосив Дуда.

Дуда вручив Зеленському найвищу нагороду ПольщіВолодимира Зеленського нагороджено Орденом Білого Орла за заслуги у поглибленні відносин між Польщею та Україною, діяльність із забезпечення безпеки та захист прав людини.

Потім слово взяв Зеленський. Президент подякував польському народу за підтримку України.

«Ворог хотів поховати нашу з вами незалежність, але ми стоїмо та вистоємо. Тиранія програє – Москва не вбиватиме більше ніколи і нікого. До нашої перемоги трохи кроків, нам потрібно лише більше артилерії, танків та літаків, і не варто думати, як у росії відреагують на букву F-15 або 16», – повідомив президент.

За словами Зеленського, перемога України зміцнить демократію у всьому регіоні та принесе свободу Молдові, Грузії та Білорусі.

«Коли ми вільні — це гарантія того, що свобода вистоє у Молдові, не залишить Грузію та прийде, обов'язково прийде до Білорусі. Чим більше свободи буде у нас з вами, довкола нас, тим більше гарантій буде і у справедливості, у того, що наш спільний ворог відповідатиме справедливо», – заявив Зеленський.

Президент також закликав поляків продовжувати підтримувати Україну тому, що без незалежної України не буде незалежної Польщі.

«Не виграти росії в Європи, коли українець і поляк стоять пліч-о-пліч», – підсумував президент.

Нагадаємо, сьогодні Володимир та Олена Зеленський перебувають з офіційним візитом у Польщі. Докладніше про подорож можна дізнатися тут.

Раніше Дуда заявив, що Польща є третім партнером України щодо кількості мілітарної підтримки з початку російської агресії. Він також розповів, скільки МІГ-29 вже передали Збройним силам України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: