Песимістичні очікування: що прогнозує економіці Світовий банк і як здійснювалися прогнози раніше

Читать на русском

У Світовому банку висловлювали побоювання, що через пандемію коронавірусу та війну в Україні світова економіка ризикує втратити десятиліття розвитку і ситуація може бути ще серйознішою, якщо криза спровокує глобальну рецесію. «Слово і діло» пропонує подивитися, як розвивалася світова економіка згідно з прогнозами СБ з 1981 року і до нашого часу.

Перш за все, варто відзначити, що в розвинених країнах з 1994 року відсоток працездатного населення (15 років – 64 роки) поступово скорочується, в той час, як в країнах, що розвиваються він, навпаки, зростає. Особливо тенденція до скорочення кількості людей працездатного віку в розвинених країнах стала помітна з 2010 року: згідно з прогнозами експертів Світового банку, до кінця десятиліття вона збережеться.

Глобальна економіка та її розвиток за останні десятиліття в прогнозах Світового банку і в реальності
Зміна кількості працездатного населенняslovoidilo.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Так, за 12 років в розвинених країнах працездатне населення скоротилося на 1,7 відсоткового пункту (до 63,8%). При цьому вперше почалося зменшення відсотка працездатного населення в країнах, що розвиваються – після піку в 65,2% протягом 2011-2015 років відсоток почав падати до 65,1 – 65%. Тільки у 2023 році він знову досяг 65,2%.

При цьому загальний відсоток працездатного населення у 2023 році склав 65%, тобто приріст за 32 роки – 5,9 відсоткового пункту. Загальний відсоток зростає шляхом того, що збільшується кількість працездатних людей в країнах, що розвиваються.

Світовий банк прогнозує, що до 2030 року відсоток працездатного населення в розвинених країнах складе 61,9 (-1,9 в.п.), а ось країни, що розвиваються знову наростять кількість працездатного населення – з 65,2% до 65,6%. Загальний відсоток працездатного населення зросте до 2030 року до 65,2%.

Промислове виробництво і виробництво на душу населення з 2011 по 2021 рік у світі також падають – якщо порівняти з першим десятиліттям століття. Прогноз до 2023 року також невтішний.

Глобальна економіка та її розвиток за останні десятиліття в прогнозах Світового банку і в реальності
Промислове зростання та виробництво на душу населенняslovoidilo.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У 2011-2021 роках експерти Світового банку очікували, що світова економіка покаже промислове зростання у 2%, розвинені країни – в 0,9%, країни, що розвиваються – в 4,2%. Реальні результати майже по всіх категоріях, крім розвинених країн, виявилися нижчими – 1,8%, 1% та 3,3%, оскільки вплинула пандемія коронавірусу. У прогнозі на 2022-2030 СБ закладає промислове зростання світової економіки в 1,8%, розвинених країн – в 1%, що розвиваються – в 3,6%.

У Світовому банку стурбовані тим, що пандемія і війна завдадуть серйозної шкоди світовій економіці та знадобляться роки наполегливої праці, щоб ліквідувати наслідки спаду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: