Глобальна економіка може втратити десятиліття росту через пандемію та війну – Світовий банк

Читать на русском
Пандемія та війна в Україні завдадуть довгострокових збитків економічним показникам, підірвавши зусилля щодо підвищення рівня життя у світі, скорочення бідності та вирішення проблеми зміни клімату.
The Economic Times

Світова економіка ризикує втратити десятиліття зростання через вплив пандемії коронавірусу та вторгнення росії до України. Скорочення росту буде ще серйознішим, якщо нинішні фінансові потрясіння спровокують глобальну рецесію.

Про це йдеться у новому дослідженні Світового банку, повідомляє Financial Times.

Не лише Україну: кого фінансує група Світового банкуЯке фінансування група Світового банку надала своїм країнам-партнерам, починаючи з 2018 року – на інфографіці.

У Світовому банку попередили, що пандемія та війна в Україні завдадуть довгострокових збитків економічним показникам, підірвавши зусилля щодо підвищення рівня життя у світі, скорочення бідності та вирішення проблеми зміни клімату.

Недавні невдачі у світовій економіці, йдеться у дослідженні, призвели до зниження темпів зростання цього десятиліття на третину порівняно з першими 10 роками цього століття.

За прогнозом, темпи зростання, які світова економіка зможе підтримувати у цьому десятилітті, становитимуть лише 2,2% на рік, порівняно з річними темпами у 2,6% у період з 2011 до 2021 року та 3,5% у перше десятиліття цього століття.

«Ми знаємо, що уповільнення [перспектив глобального зростання] може бути набагато різкішим, якщо вибухне ще одна фінансова криза, особливо якщо вона супроводжуватиметься ще однією глобальною рецесією», — зазначив Айхан Косе зі Світового банку.

Проте перспектива такого втраченого зростання не є неминучою, додали в організації. Але відновлення зростання світової економіки вимагатиме колективних «титанічних зусиль».

Нагадаємо, у січневій доповіді Міжнародний валютний фонд трохи покращив прогноз зростання світової економіки.

Але в організації говорили, що 2023 рік буде для світової економіки значно важчим, ніж 2022-й.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: