Гетманцев розповів, чи є перспектива повного запровадження податку на виведений капітал

Читать на русском
Україна вже частково реалізувала податок на виведений капітал, але перспектива його повного запровадження не відповідає євроінтеграційним зобов'язанням України та інтересам бізнесу, сказав Гетманцев.
finclub.net

Перспектива повного запровадження податку на виведений капітал та заміна ним податку на прибуток не відповідає євроінтеграційним зобов'язанням України, а також інтересам бізнесу.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав голова фінансового комітету парламенту, нардеп від «Слуги народу» Данило Гетманцев.

Депутат нагадав, що податок на виведений капітал реалізовано у Дія.City. У цьому спеціальному податковому режимі для IT-компаній низькі ставки з податку на доходи фізичних осіб – 6,5% і податок на виведений капітал передбачений як опція.

Податок на виведений капітал: історія законопроектів та обіцянокУ Раді лежить два законопроекти про податок на виведений капітал. Скільки спроб впровадити податок було раніше?

«Чому я говорю про це у контексті податку на виведений капітал? Тому що на сьогодні ми маємо 500 резидентів у Дія.City. Мінцифри вважає, що у нас всього 5 000 компаній (і груп компаній), які займаються IT, а резидентами стали 500. Але із цих 500 перейшли на податок на виведений капітал 225 компаній. При тому що деякі компанії, перейшовши на цей режим, потім відмовляються від нього. Це говорить про те, що люди рахують для себе наслідки не на рівні балаканини в соцмережах, а на цифрах. IT-бізнес – один із найпросунутіших бізнесів у частині експериментів. І ось вони не обирають цей податок, а залишаються на податку на прибуток. Це щодо того, як цей податок сприймає бізнес», – розповів Гетманцев.

Нардеп також зазначив, що Україна в рамках зобов'язань перед Євросоюзом має запровадити податок на прибуток підприємств той, який є у ЄС.

На запитання, чи закрита в такому випадку тема з податком на виведений капітал, Гетманцев відповів: «Принаймні, ми можемо говорити про якесь часткове введення. Ми, до речі, були готові запровадити його для підприємств із оборотом до 200 чи 500 млн гривень. До війни я так пропонував у законі щодо реформи оподаткування доходів фізичних осіб. Ми можемо обговорювати обсяг, але у будь-якому разі я не думаю, що перспектива його повного запровадження, заміни їм податку на прибуток відповідає не лише нашим євроінтеграційним зобов'язанням, а й інтересам бізнесу».

Нагадаємо, обіцянка запровадити податок на виведений капітал була у передвиборчій програмі «Слуги народу», «Європейської солідарності», «Батьківщини» та вже забороненої «Опозиційної платформи – За життя».

Окрім того, президент Володимир Зеленський у своїй особистій передвиборчій програмі обіцяв замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Чи був прогрес у виконанні цієї обіцянки, аналізувало «Слово і діло».

Із укладеного у 2021 році меморандуму з МВФ випливало, що Україна відмовляється від ідеї замінити податок на прибуток.

Сам Гетманцев обіцяв до кінця 2021 року зареєструвати законопроєкт про податок на виведений капітал, але так і не зробив цього.

Міністр фінансів Сергій Марченко, також у 2021 році, анонсував, що механізм податку на виведений капітал частково буде реалізований у проєкті Дія.City – що було зроблено.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: