Темп російських операцій в Україні знизився: в ISW назвали причину

Читать на русском
Через значні втрати в живій силі та техніці загальний темп російських операцій в Україні знизився. У ЗСУ тепер є більше можливостей повернути собі ініціативу.
Фото: TASS/dpa

Загальний темп російських операцій в Україні знизився, порівняно з попередніми тижнями. Окупанти змогли досягти лише мінімальних тактичних успіхів у Луганській області.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються на речника об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексія Дмитрашковського, який заявив напередодні, що російські наступальні дії значно скоротилися за останній тиждень: кількість наземних атак за день зменшилася з 90-100 до 20-29.

Зазначається, що росіяни дещо втратили наступальний потенціал через значні втрати в живій силі та техніці.

Тритижневий бій у Вугледарі став найбільшою танковою битвою війни та болючою поразкою рф – NYTТритижневий бій під Вугледаром у лютому став найбільшою танковою битвою за час війни. Росія втратила там не менше 130 танків та бронетранспортерів.

«Заяви Дмитрашковського узгоджуються із загальним спостереженням ISW щодо темпів російських операцій уздовж усієї лінії фронту в Україні. Російська наступальна операція на Луганщині, ймовірно, наближається до кульмінації, якщо ще не досягла її. Хоча росія направила на лінію Свято-Кремінна більшу частину підрозділів як мінімум трьох дивізій», – йдеться у звіті.

За останній тиждень окупантам вдалося досягти лише мінімальних тактичних успіхів на всій лінії фронту в Луганській області, тоді як українські військові, ймовірно, нещодавно провели контратаки та відвоювали частину території.

Наступ ПВК «Вагнера» у Бахмуті теж наближається до кульмінації, вважають аналітики. Українські військові джерела відзначають помітне зниження кількості атак у місті та його околицях, особливо в останні кілька днів. Керівник «вагнерівців» Євген Пригожин заявив, що на здатність продовжувати наступ впливає брак боєприпасів.

У ISW зазначають, що наступу лише «вагнерівців» недостатньо для захоплення Бахмута.

«Російські сили не проводять активних чи успішних наступальних операцій в інших місцях театру військових дій, і оскільки темпи операцій на критичних ділянках фронту сповільнюються, українські сили, ймовірно, мають більше можливостей повернути собі ініціативу», – вважають аналітики.

Нагадаємо, за підрахунками аналітиків, у ході наступу в лютому росія змогла захопити менш ніж 0,04% української території, втративши при цьому тисячі військових та важливу техніку.

Глава української розвідки Кирило Буданов вважає, що у росії залишився час до кінця весни, щоб спробувати досягти бодай якихось військових цілей в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: