Штам коронавірусу «Кракен» поступово починає домінувати в Україні – санлікар

Читать на русском
Штам коронавірусу Омікрон, він же Кракен, поступово витісняє інші штами COVID-19 на території України.
фото Радіо Свобода

Штам Omicron XBB 1.5, відомий під назвою «Кракен», поступово витісняє інші штами COVID-19 на території України.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін на пресконференції 15 березня, повідомляє Укрінформ.

Глава ВООЗ назвав можливі терміни завершення пандемії коронавірусуГлава ВООЗ вважає, що оголосити про завершення пандемії коронавірусу можна буде вже цього року. Світ, за його словами, зараз перебуває у кращому становищі, ніж будь-коли під час пандемії.

«Поки що статистика щодо 6 областей залишається незмінною, але ми бачимо протягом останніх 2-3 тижнів, що зростає частка виділення штаму Кракен із усього пулу досліджень зразків, які є. Якщо раніше ми його виділяли у кожному 10 чи 20 випадку, то зараз майже всі зразки, які надходять переважно із Західної України, це вже штам Кракен. Він поступово витісняє інші штами», – зазначив Кузін.

Також він прокоментував інформацію Центру громадського здоров'я про те, що у стічних водах на Дніпропетровщині було виділено ще один підтип Омікрона – Omicron XBB 1.9.

«Це говорить про те, що ще один підтип, який циркулює серед населення. Поки що це була поодинока знахідка, ми не бачимо, що він витісняє інші підтипи та інші штами», – додав головний санлікар.

Нагадаємо, штам коронавірусу «Кракен» виявили в Україні у січні.

У Києві за тиждень від СОВІД-19 померли вісім людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: