Спалах COVID-19 у Китаї: поточна ситуація з коронавірусом та прогнози на майбутнє

Читать на русском

Китай, з якого три роки тому розпочалася пандемія коронавірусу, все ще не може взяти хворобу під контроль. Довгий час країна підтримувала низький рівень захворюваності за допомогою стратегії «нульової толерантності» до COVID-19, яка включала тривалі локдауни, жорстке обмеження пересування та примусову госпіталізацію. З одного боку, це допомагало стримувати епідемію, але з іншого – викликало невдоволення населення та сповільнило зростання економіки. У листопаді великими містами Китаю прокотилася хвиля протестів проти антиковідних заходів, під час яких звучали й політичні гасла. У підсумку влада Китаю різко послабила карантинні обмеження, що призвело до катастрофічного зростання захворюваності. Медичну систему практично паралізовано, а прогнози на майбутнє песимістичні. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Каталізатором для масових протестів у Китаї стала пожежа у висотному будинку у місті Урумчі (Сіньцзян-Уйгурський автономний район). У пожежі загинули 10 людей – за припущенням місцевих мешканців, пожежники довго не могли пробитися до будівлі через спеціальні огорожі. На той момент у регіоні кілька місяців діяв суворий локдаун.

Хвиля протестів пройшла в Урумчі, Шанхаї, Пекіні, Ухані та інших великих містах. Після цього влада вирішила відмовитися від політики «нульової толерантності» і значно послабила карантин:

  • громадянам з легкими симптомами вірусу дозволили ізолюватися вдома або за бажанням у спеціалізованій установі;

  • скасували вимогу негативного ПЛР-тесту для більшості громадських місць, крім будинків для людей похилого віку, лікарень, шкіл та дитячих садків;

  • у районах підвищеного ризику дозволили знімати карантинні заходи, якщо нових випадків захворювання немає протягом 5 днів;

  • із 8 січня країна відкрила кордони.

Різкий перехід від «нульової толерантності» до практично повної відсутності обмежень призвів до рекордного сплеску захворюваності. Варто зазначити, що в країні, за офіційними даними, високий рівень вакцинації – 92% населення отримали принаймні одне щеплення, 90% – два. Проте місцеві вакцини менш ефективні порівняно із західними аналогами, а від міжнародної допомоги у вигляді РНК-вакцин Китай відмовився.

За даними, оприлюдненими західними ЗМІ, після ослаблення обмежень лише за перші 20 днів грудня в Китаї було виявлено майже 250 млн випадків інфікування – заразилося приблизно 18% населення.

Рекорд добової захворюваності було зафіксовано 20 грудня – коронавірус підтвердили у 37 млн осіб. Для порівняння, попередній добовий рекорд, встановлений у січні 2022 року – 4 млн хворих.

За оцінкою британської аналітичної компанії Airfinity, щодня у Китаї від коронавірусу можуть помирати понад 18 тисяч людей. ЗМІ повідомляють, що в країні переповнені крематорії.

Офіційний Пекін, як підозрюють у Всесвітній організації охорони здоров'я, приховує реальну кількість хворих і померлих: влада заявляє лише про 120 тисяч хворих і кілька десятків смертей. У той час як, наприклад, у третій за чисельністю провінції Хенань, на початку січня було інфіковано майже 90% мешканців – приблизно 88,5 млн людей.

Прогнози аналітиків щодо розвитку епідемії в країні невтішні – на їхню думку, пік захворюваності на COVID-19 ще не досягнутий.

За прогнозом Airfinity, пік смертності в країні припаде на 23 січня і становитиме близько 25 тисяч людей на день. А до кінця квітня жертвами коронавірусу стануть 1,7 млн осіб.

Нагадаємо, в Україні до 30 квітня продовжили карантин, введений через пандемію коронавірусу.

За даними ВООЗ, близько 90% населення світу мають певний імунітет до коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: