В одній із областей виявили штам коронавірусу «Кракен» – МОЗ

Читать на русском
В Україні зафіксовано перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу Омікрон під назвою Кракен.
Фото Слово і діло

В Україні зафіксовано перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу «Омікрон» XBB.1.5, або «Кракен».

Про це повідомляє пресслужба МОЗ у вівторок, 24 січня.

Спалах COVID-19 у Китаї: поточна ситуація з коронавірусом та прогнози на майбутнєУ Китаї найбільший спалах коронавірусу у світі. Що до цього призвело і яка ситуація із захворюваністю – на інфографіці.

«Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу», – йдеться у повідомленні.

У МОЗ нагадали, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які могли б робити його небезпечнішими за інших субваріантів. Однак у порівнянні з попередніми штамами, він найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини і здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей штам може сприяти збільшенню рівнів захворюваності.

Загалом, за наявними даними, з 22 жовтня 2022 року до 11 січня 2023 року в 38 країнах зареєстровано 5288 випадків COVID-19, викликаних субваріантом Омікрон XBB.1.5. Більшість із них реєструвалися у США (82,2%), Великій Британії (8,1%) та Данії (2,2%).

Нагадаємо, у грудні в Україні продовжили карантин, запроваджений через пандемію коронавірусу.

Глава МОЗ спрогнозував, коли в Україні може бути нова хвиля коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: