В Україні виявили новий різновид штаму «Омікрон»

Читать на русском
В Україні виявили новий різновид штаму коронавірусу Омікрон – ВА.5. У Чернівецькій області зафіксовано сім випадків.
Слово і діло

В Україні з'явився новий різновид штаму коронавірусу «Омікрон» – ВА.5. У Чернівецькій області зафіксовано сім випадків інфікування ним.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Підтип BA.5 штаму «Омікрон» було вперше виявлено у Південній Африці у зразку, відібраному 25 лютого 2022 року, повідомляє МОЗ. У травні в Європейському центрі контролю та профілактики захворювань назвали підтипи ВА.4 і ВА.5 такими, «що викликають занепокоєння».

У середньому підтип ВА.5 поширюється в країнах Європи на 50% швидше, ніж підтип ВА.2, який з'явився цієї зими відразу після первинного штаму «Омікрон».

За даними ВООЗ, на тлі поширення підтипу ВА.5 у Європі почала зростати кількість тяжких випадків та смертей.

«Поки прямих доказів зв’язку між цими двома подіями немає, адже дослідження тривають. Наявна інформація свідчить, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу», – підкреслили в МОЗ.

Нагадаємо, у ВООЗ заявили, що в Європі розпочалася нова хвиля коронавірусу.

В Україні також спостерігається зростання кількості нових випадків інфікування. Міністерство охорони здоров'я дозволило введення другої бустерної дози вакцини. Поки що це буде доступно для людей старше 60 років, а також людям із хронічними захворюваннями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: