Верховний суд Британії виніс на користь України рішення щодо «боргу Януковича»

Читать на русском
Верховний суд Британії вирішив, що справу про виплату боргу Януковича потрібно направити на судовий розгляд на повну процедуру у відкритому засіданні. Це рішення на користь України.
Фото: CNN

Верховний суд Великої Британії виніс на користь України рішення щодо дефолту за єврооблігаціями на суму 3 млрд доларів (так званий «борг Януковича»). Суд ухвалив, що справу, ініційовану росією, потрібно направити на судовий розгляд на повну процедуру у відкритому засіданні.

Про це повідомляє агентство Bloomberg та Міністерство фінансів України.

«Верховний Суд Сполученого Королівства сьогодні дійшов до висновку, що аргументи лінії захисту України щодо примусу, які ґрунтуються на фактах погроз агресії росії мають бути досліджені за повною процедурою під час відкритого засідання у англійському суді. Постановивши це знакове рішення через більш ніж сім років після того як росія подала позов проти України до англійського суду, Верховний Суд цим підтримав позицію України», – заявили в Мінфіні.

Відшкодування збитків і визнання агресії: що Україна вимагає від РФ у міжнародних судахСлово і Діло розбиралось, які позови Україна подавала проти Росії до міжнародних інстанцій і чим закінчився їх розгляд.

Росія намагалася переконати суд винести рішення на свою користь, застосувавши скорочену процедуру і тим самим уникаючи детального дослідження своїх дій, зазначили у міністерстві. Але Верховний суд Британії відхилив прохання росії і визнав, що аргументи лінії захисту України щодо примусу є спроможними і мають бути належним чином вивчені з дослідженням усіх доказів.

«Успіх захисту України залежить від того, чи зможе вона встановити, що росія погрожувала застосуванням сили та що ці погрози були причиною рішення України укласти угоду. Це питання може бути вирішене лише після суду», — йдеться у ухвалі судді Роберта Ріда, яку цитує Bloomberg.

Рішення зводить нанівець спроби росії виграти справу і дозволяє Україні відстрочити будь-які подальші виплати.

Нагадаємо, у грудні 2015 року український уряд запровадив мораторій на виплату «боргу Януковича».

У січні 2016-го Міністерство фінансів рф подало до Високого суду Лондона позов проти України про стягнення багатомільярдної заборгованості.

У березні 2017 року Високий Суд Лондона вирішив, що Україна зобов'язана виплатити росії номінальну вартість єврооблігацій у сумі 3 млрд доларів та нараховані відсотки. Потім суд припинив своє рішення, дозволивши Україні подати апеляцію.

У вересні 2018 року Україна виграла апеляцію. Через два місяці росія оскаржила рішення суду про необхідність провести повномасштабний судовий розгляд за аргументом про тиск.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: