Київ виграв апеляцію щодо «боргу Януковича»

Читать на русском
Україна виграла апеляцію в суді Лондона щодо боргу на три мільярди доларів перед Росією, так званий борг Януковича.

Україна виграла апеляцію в суді Лондона щодо боргу на три мільярди доларів перед Росією (так званий борг Януковича).

Як пише «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 14 вересня, повідомило агентство Bloomberg.

Експерт пояснив, чому Україні краще виплатити «борг Януковича» РФКонсультант з економічних питань Центру Разумкова оцінив ризики виплати країні-агресору «боргу Януковича».

Суддя вирішив, що суд першої інстанції помилково не став розглядати аргументи української сторони. Таким чином, тепер справа буде слухатися в рамках повноцінної процедури, що відстрочить можливість стягнення боргу на користь РФ, зазначає агентство.

Перший віце-прем'єр і міністр фінансів РФ Антон Силуанов зазначив, що хоч рішення суду Лондона і відкладає рішення щодо спору Росії і України про євробонди на $3 млрд, але РФ все ще чекає вердикту на свою користь.

«Рішення апеляційної інстанції полягає в наступному - з чотирьох аргументів української сторони не підтримано три. Щодо одного з них Апеляційний суд Англії прийняв рішення про проведення більш глибокого, детального вивчення питання. Йдеться про надання кредиту Україні нібито під впливом російської сторони», - пояснив перший віце-прем'єр.

Нагадаємо, у 2013 році Москва викупила українські євробонди на три мільярди доларів на неринкових умовах. До кінця 2015 року Київ справно обслуговував борг, проте потім допустив дефолт за цими облігаціями.

Російський Мінфін подав позов до Високого суду Лондона і в березні 2017 року виграв його: суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість облігацій - три мільярди доларів, суму нездійсненого купонного платежу - 75 мільйонів доларів, а також штрафні відсотки.

Кожен день прострочення коштує Києву 673 тисячі доларів. Пізніше Україна оскаржила це рішення в апеляційному суді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: