Україна готова до діалогу з РФ щодо «боргу Януковича»

Читать на русском
Міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила, що Україна готова до переговорів щодо кредиту в $3 млрд і в суді має всі шанси виграти.

1 січня РФ оголосила, що Україна увійшла до стану дефолту, оскільки не виплатила кредит розміром 3 млрд дол., і звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc, щоб почати процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Лівий берег».

Міністр фінансів України Наталія Яресько висловила переконання, що Україна готова до переговорів.

«Незважаючи на будь-які юридичні дії, без упередженості щодо боргових зобов'язань як таких Україна, як і раніше, готова сумлінно вести переговори з Росією щодо погодження реструктуризації єврооблігацій із погашенням у грудні 2015, що дозволить Україні досягти фінансових цілей, погоджених з МВФ у рамках програми Механізму розширеного фінансування, й одночасно відповідатиме договірним зобов'язанням, які Україна взяла на себе перед іншими власниками облігацій», – повідомили в Мінфіні.

Україна запропонувала РФ навіть кращі умови реструктуризації, ніж іншим кредиторам — експертСпеціаліст проаналізував заяву Арсенія Яценюка про те, що інших умов, окрім реструктуризації боргу в $3 млрд, РФ не отримає.

Економіст Олександр Савченко розповів, що навіть якщо через кілька років РФ виграє цей процес, то все одно складеться наступна ситуація: ми будемо винні РФ 3 млрд, а РФ нам – 30 млрд за анексію Криму та війну на Донбасі.

«Буде свого роду нейтинг – ми не будемо платити 3 млрд, а РФ залишиться винною нам 27 млрд», – пояснив він.

Нагадаємо, що у РФ була можливість реструктуризації боргу, але російська влада не пішла на це. Україна своєю чергою запровадила мораторій на виплати.

Відзначимо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: