Зустріч G20 завершилася без спільної заяви: які причини

Читать на русском
У відповідний документ включили фрагменти з декларації листопадового саміту G20 на Балі й зазначають, що з параграфами 3 і 4 погодилися всі учасники, крім росії та Китаю.
Getty Images

Зустріч Групи двадцяти (G20), що проходила в Індії, все ж закінчилася без спільної заяви - через небажання країни-агресора і Китаю погоджуватись на прийнятні для інших формулювання щодо війни РФ проти України.

Підсумковий документ опублікувала у Твіттері Індія, як головуюча країна.

Зазначається, що у відповідний документ включили фрагменти з декларації листопадового саміту G20 на Балі й зазначають, що з параграфами 3 і 4 погодилися всі учасники, крім росії та Китаю.

Єврорада розкрила деталі нового пакета санкцій проти росіїНовий, десятий пакет санкцій Євросоюзу проти рф передбачає посилення контролю за експортно-імпортними операціями. Деталі пакета оприлюднені на сайті Європейської ради.

У 3-му параграфі згадані резолюції ООН з осудом агресії росії проти України та вимогою негайного та безумовного виходу військ рф з території України.

«Більшість учасників рішуче засуджують війну в Україні та наголошують, що вона спричиняє велетенські людські страждання і поглиблює проблеми у глобальній економіці, ускладнюючи зростання, прискорюючи інфляцію, зриваючи ланцюжки постачання, підвищуючи ризики в енергетичній та продовольчій сфері, збільшуючи ризики фінансової нестабільності. Лунали також інші погляди та інакші оцінки ситуації та санкцій. G20 - це не майданчик для вирішення безпекових проблем, але ми визнаємо, що вони можуть суттєво впливати на глобальну економіку», - зазначають у цій частині документа.

У параграфі 4 наголошується, що вкрай важливо забезпечити дотримання міжнародного права та різносторонньої системи забезпечення миру і стабільності, що включає у тому числі повагу до принципів Хартії ООН та захисту цивільного населення й інфраструктури у збройних конфліктах.

«Застосування чи погроза застосування ядерної зброї є неприйнятним. Життєво важливими є мирне розв’язання конфліктів, зусилля для реагування на кризи, дипломатія та діалог. Наша епоха не має бути епохою війни», - зазначають у документі.

Водночас, за інформацією ЗМІ, міністри фінансів країн G20 не змогли досягти консенсусу щодо формулювань про війну в Україні і, швидше за все, завершать зустріч в Індії в суботу, 25 лютого, без спільного комюніке.

Раніше ми повідомляли, що Індія не має наміру обговорювати нові санкції проти росії під час зустрічі глав центральних банків та міністрів фінансів країн G20.

Нагадаємо, що 24 лютого, у річницю вторгнення росії в Україну, ЄС погодив десятий пакет санкцій проти кремля. Сьогодні, 25 лютого, його було офіційно прийнято.

«Слово і діло» писало про те, як десятий пакет санкцій заходу вдарить по росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: